Jelenlegi hely

Hetedíziglen - Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket a levéltárak

Sokunkban felmerül a kérdés: ki vagyok, kik az őseim? Szeretnénk saját sorsunkra vonatkozóan kapaszkodókat találni. A családtörténet-kutatás minden korosztály számára érdekes élmény.

Rajzolj családfát!

Mindenki szeretné tudni, hogy kik voltak a felmenői, honnan származik a családja. E kérdésre a családtörténet-kutatás során kaphatunk választ. A családunk múltjával való megismerkedés izgalmas és felemelő kaland. Őseink adataival először anyakönyvekben találkozhatunk, ezen információk segítségével családfát rajzolhatunk.

E száraz adatokon túl, sokféle, érdekes tartalmú irat tanulmányozásával valóságos időutazás során már azt is megtudhatjuk, hogy felmenőink közül ki hol élt, mivel foglalkozott, milyen szerepet töltött be egy település társadalmában, milyen sorsa volt a magyar történelem viharos évszázadai során.

A múltba vezető úton az iratokat őrző intézmények, a levéltárak segítenek az eligazodásban. Már a családkutatás megkezdése előtt szakszerű segítséget nyújtanak a kutatás módszertanában, és a feltárt eredmények rendszerezésében.

Hetedíziglen

Családtörténet-kutatási és oktatási programot indít a Magyar Nemzeti Levéltár. Családtörténet-kutatásra várják az érdeklődőket általános iskolás kortól a levéltárak országszerte kurzusokkal, kiadványokkal és levéltár-pedagógiai órákkal a Hetedíziglen elnevezésű projekt keretében.

A projekt célja, hogy minél többen megismerkedhessenek felmenőikkel, minél későbbi korokba visszamenőleg. A családtörténet-kutatás során kiderül többek között az, hogy milyen foglalkozásokat űztek, milyen településeken éltek, voltak-e birtokai vagy honnan telepítették be a felmenőket.

A program keretében két ingyenes kiadvány jelentettek meg az általános iskolás, valamint középiskolás kortól a felnőtt korosztályig, de ingyenesen tartják a levéltári órákat és kurzusokat is. A kiadványok segítségével az érdeklődők előképzettség nélkül szerezhetnek ismereteket rokonaikról.

A résztvevőknek szeretnék megmutatni a sokféle irattípust, hogy azokban milyen adattartalmak vannak, és ezek hogyan hasznosíthatók a kutatásban. Nem csupán a családtörténet-kutatással szeretnék megkeresni az iskolákat, mivel kurzusaikon lehetőség lesz hely-, életmód- vagy akár intézménytörténeti kutatásokra is.

A nem nemesi vagy arisztokrata származásúak nagyjából 200-250 évet tudnak visszamenni az időben, hogy felkutassák családjuk történetét, a projekt célja, hogy minél többen megismerkedhessenek felmenőikkel.

A Magyar Nemzeti Levéltár huszonegy tagintézménye is csatlakozott az átfogó programhoz: az összes megyei levéltár és országos levéltár is.

Forrás

- Budapestimami -