Jelenlegi hely

Győr - Forrás Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Cím: 9027 Győr, Madách u. 10. 
Telefonszám: 96/322-469 
E-mail: info@forraswaldorf.hu 
 


Forrás Waldorf Iskola


A Waldorf-tanterv (amely államilag elfogadott és más iskolák számára is választható kerettanterv) messzemenően az életkori sajátosságokhoz igazodik.

A Waldorf-iskola 12+1 évfolyamos egységes iskola típus, melyben a gimnáziumi képzés 4+1 éves.
Iskolánk 1992. szeptemberben nyitotta meg kapuit, és felmenő rendszerben indította évfolyamait. Az első 13. osztályunk 2008-ban érettségizett. 
A továbbtanulók, sikeresen felvételiztek a választott felsőoktatási intézményekbe!

A Waldorf-iskola egyaránt hangsúlyt fektet az érzelmi, az akarati és a gondolati képességek fejlesztésére. Ezért nevezik a „kéz a szív és a fej iskolájának”.

Célja, hogy a gyermek életkoronként változó test, lelki és szellemi szükségleteit kielégítse oly módon, hogy ezek egymással összhangban fejlődhessenek.

Az intellektuális ismeretek átadása mellett különös gondot fordít a szociális érzékenység és az alkotóképesség ápolására. A művészetekkel való foglalkozás az egész oktatást átszövi. A gyerekek első osztálytól kezdve naponta furulyáznak, később lehetőségük nyílik második hangszer választására.

Tanulóink a hagyományostól eltérő művészi technikákkal ismerkednek meg rajz- és festésórákon, amik a szinttanulmányoktól a fekete-fehér perspektivikus ábrázolásokig terjednek. A kézimunka- és a kézműves órákon végzett bonyolult kézügyességet igénylő munkák alapvető fontossággal bírnak az intelligencia fejlődésében. Színpadi szereplésre minden évben többször nyílik lehetőségük. Osztályaink a tanévet egy-egy komoly színdarab bemutatásával zárják.

A mozgásnak is fontos szerepe van intézményünkben az euritmia és a testnevelés (Bothmer – gimnasztika) órákon. Az euritmia olyan művészeti forma, amelyben a zene és a vers mozgásban elevenedik meg, a Bothmer – gimnasztika pedig a tanulók természetes mozgásfejlődését kíséri és erősíti.

Iskolánkban az első osztálytól kezdve két idegen nyelvet tanítunk: németet és angolt. Választható tantárgy a szabadvallás, amely felekezettől független vallásoktatás.

A 3. és 6. osztályosok mezőgazdasági gyakorlaton vesznek részt, a 4. osztályosok jurta-táborba mennek, a 7. és a 8. osztályosoknak sí- és vízi túrát, sziklamászást szervezünk, az 5. osztályosoknak pedig évente – ókori görög mintára – olimpiát rendezünk, amelyen az ország összes Waldorf – iskolája részt vesz. A gyakorlatok (erdészeti, mezőgazdasági, néprajzkutatási, ipari, szociális, művészettörténeti) a gimnáziumi évek alatt is folytatódnak. Iskolánk minden tanulója évente egyszer többnapos iskolai táborban vesz részt, ahova a szülők is eljöhetnek.

Ünnepeink lehetőséget biztosítanak a szülőkkel való szorosabb kapcsolattartásra (a teljesség igénye nélkül: Márton-napi lámpás felvonulás, adventi kert – és bazár, farsang, János-napi nyárünnep tűzugrással)  

Iskolánk fenntartója a Győri Waldorf Egyesület, amely biztosítja az intézmény működésének gazdasági feltételeit és a hatályos jogszabályoknak megfelelő kereteit.

Pedagógiai Programunk célkitűzései:

·  megteremteni a művészeti, gyakorlati és intellektuális tartalom egyensúlyát a tananyagban, különös tekintettel a szocializációs képességekre és a lelki-szellemi értékekre;

·  kialakítani egy olyan szemléletmódot, mely az alsóbb osztályokban teret és időt biztosít a kulcsfontosságú képességek kialakulásához, hogy azok a későbbiekben alapul szolgálhassanak az írási-,olvasási- és számolókészség, valamint a szocializációs és érzelmi képességek kifejlesztéséhez;

·  megvalósítani a mindenki számára nyitott iskola eszményképét- nemzetiségre, világnézetre, és anyagi helyzetre való tekintet nélkül;

·  az osztálytanítóság intézményét alkalmazni, melyben a tanár az iskolakezdéstől egymást követően több évig kíséri osztályát…

Iskolánk 1-5. osztályai Gyárváros egyik szép műemlék jellegű épületében, 6-13. osztályunk pedig a Balassi Iskola bérelt iskolarészében tanulnak.

További információ itt :

Honlap: http://www.forraswaldorf.hu/ 

Hozzászólások

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csak tudnám, hogyan csinálja?

Csak tudnám, hogyan csinálja?!

Ez nem egy anyák napi bejegyzés, csak egy sima csütörtök. Sőt, kivételesen még csak szentimentális hangulatban sem vagyok. Egyszerűen ma reggel azon kaptam magam, hogy kb. 30 perce figyelem az anyámat, és próbálok rájönni: Vajon hogyan csinálja?
Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Tudtad, hogy a népesség 13-14%-a, vagyis minden hetedik ember balkezes? Még szép, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk: augusztus 13-án!
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Ugrás az oldal tetejére