Jelenlegi hely

Hogyan készítsük fel a gyereket a még nem is létező munkákra?

Sokat lehet hallani arról, hogy mire a gyerekeink felnőnek, olyan munkákkal lesz tele a piac (egyes számítások szerint minden második ilyen lesz!), amelyek ma még nem is léteznek. Mégis, hogyan lehet ilyen helyzetre felkészíteni a gyerekeket?

A kérdés nyilván nem csak a szülőket, de a kormányokat és az oktatást irányító szakembereket is foglalkoztatja, ezért alakítgatják az iskolai elvárásokat mindenütt.

Most azonban nem erről lesz szó, hanem arról, hogy szülőként mi mit tehetünk azért, hogy gyermekünk a lehető legjobban készen álljon majd olyan kihívásokra, melyekről ma még fogalmunk sincs.

Nagyon nehéz kérdésről van szó, nem is egyszerű megválaszolni, mi most mégis próbáljuk meg a neves amerikai oktató, Dr. Jaunine Fouché segítségével, aki 2016-ban elnöki díjat kapott a matematika és a tudományos oktatás terén elért eredményeiért.

Az intelligencia helyett a munkabírást dicsérjük

Kutatások bizonyítják, hogy ha egy gyermeket az intelligenciája miatt dicsérünk, akkor kevésbé lesz hajlamos kihívások elé állítani magát. Szülőként tehát akkor teszünk vele jót, ha a kitartását, munkabírását helyezzük előtérbe, hogy akkor se adja fel, és legyen önbizalma, ha nehéz feladattal találja szembe magát. Ezzel felkészíthetjük gyermekeinket a világ rohamtempójú változásaira.

A négy alapkészség jelentősége

Négy olyan alapkészség van, amely nélkül a jövőben nagyon nehéz lesz boldogulni: a kritikus gondolkodás, az együttműködés, a kommunikáció és a kreativitás.

Ezek alapvető készségek abban a globális kultúrában, ahol az innováció a norma és legalább olyan fontosak (ha nem fontosabbak), mint a késztermék. Éppen ezért ne sajnáljuk az időt, üljünk le a gyermekkel és beszéljük meg vele, milyen lépéseken keresztül jutott el egy adott döntéshez.

Engedjünk teret a kérdéseknek és vitáknak

Aligha él ember, aki ne hallotta volna a szüleitől egy-egy vita során, hogy azért kell valamit megtenni, mert „én azt mondtam”. Ez a hozzáállás azonban ma már nem működik, arról nem beszélve, hogy érdemes a hétköznapokban is döntéshelyzetbe hozni a kicsiket.

Például a boltban engedjük meg neki, hogy mondjuk három különböző joghurtot tegyen a kosárba, majd kérjük meg, hogy kettőt tegyen vissza a polcra. Utána meséltessük el vele, miért éppen azokat választotta. Ezzel nem csupán a döntési helyzetet gyakoroltatjuk vele, de azt is, hogy képes legyen megindokolni, miért döntött úgy.

Támogassuk a fejlődéshez vezető kudarcokat is

A kudarc legalább olyan fontos a fejlődésben, mint a siker. Nem könnyű, de ha a gyermekünk kudarcot vall, és tanul belőle (ez nagyon fontos), akkor a kudarc voltaképpen siker.

A tapasztalatokból tanulva tud majd előrelépni a kicsi, ráadásul ha a kudarcban is megtaláljuk a pozitívumokat, akkor magabiztosabb lesz, amikor a következő kihívással (vagy munkalehetőséggel) néz szembe.

Mindez nagyon értékes tulajdonság lesz akkor, amikor a gyermekünk egy ma még ismeretlen munkakörben próbál megfelelni.

Forrás: csalad.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csak tudnám, hogyan csinálja?

Csak tudnám, hogyan csinálja?!

Ez nem egy anyák napi bejegyzés, csak egy sima csütörtök. Sőt, kivételesen még csak szentimentális hangulatban sem vagyok. Egyszerűen ma reggel azon kaptam magam, hogy kb. 30 perce figyelem az anyámat, és próbálok rájönni: Vajon hogyan csinálja?
Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Tudtad, hogy a népesség 13-14%-a, vagyis minden hetedik ember balkezes? Még szép, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk: augusztus 13-án!
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Ugrás az oldal tetejére