Kép forrása
Mi a baj az édesítővel?
Gyakran hallom, hogy:
- „nem bírom az édesítő ízét”
- „hasmenésem van tőle”
- „az édesítő egészségtelen”
- „édesítőszert nem akarok a gyerekemnek, vagy a páromnak adni, nem készítek kétféle desszertet”.
Cukor nélkül, természetesen, egészségesen
Kép forrása
Vegyük sorra milyen alternatíváink vannak, hiszen cukor nélkül is sok természetes variáció létezik, amelyek egészségesebbek és/vagy alacsonyabb glikémiás indexszel (lassabban emelik meg a vércukorszintet) rendelkeznek.
- Méz: vitaminokban és ásványi anyagokban (A, B, cink, kálium, kálcium, magnézium, króm, cink, vas) gazdag, azonban kalória tartalma magas. Íze karakteresebb, különleges ízt adhat. 1 évnél fiatalabb babáknak semmiképpen se adjunk, mert allergizálhat!
- Datolya: természetes cukortartalma magas, emellett rostokat, A, C, B vitaminokban, magnéziumban, kálciumban és vasban is gazdag. Kifejezetten édes íze van, így egy-két szem elmajszolása is megszünteti az édesség utáni sóvárgást. Én úgy használom, hogy picit beáztatom a gyümölcsöt és pépesítem, így bármilyen sütihez is adható.
- Banán: pürésítve süteményekbe is tökéletes, minél érettebb, annál édesebb. Természetes cukrokat tartalmaz, A, B6, C vitamint, káliumot, foszfort, vasat és rostokat. Zabpalacsintába, banánkenyérbe, Mozart kuglófba remekül illik.
- Alma: kevesebb cukrot tartalmaz, mint a banán, emellett rostban gazdag és lédús is! Vitamin tartalma miatt is szeretem. Pürésítve vagy reszelve is tökéletes és a levét is mindig felhasználom. Almás réteshez, almás pitéhez nem teszek plusz édesítést az alma mellé, inkább olyan fajtát választok, ami magában is elég édes. Ha kész a süti és szükséges, utólag lehet darálni rá plusz édesítőt.
- Agávé szirup: alacsony glikémiás indexű édesítő, íze enyhe. Szószokhoz és öntetekhez szeretem alkalmazni.
Nem minden édesítőszer „ördögtől való”, itt van három természetes formája:
- Kalóriamentes cukoralkohol, vagyis eritrit.
Íze és adagolása hasonlít a cukorhoz, a vércukorszintet pedig szinte egyáltalán nem emeli meg, glikémiás indexe nulla. Én gyakran használom. Fogyókúrázóknak jó alternatíva. - Stevia: stevia növényből vonják ki, alacsony kalóriatartalmú. Nagyon édes, kis mennyiség elegendő belőle. Jellegzetes mellékíze miatt sokan nem kedvelik.
- Nyírfacukor (xilit): szintén cukoralkohol, azonban óvatosan kell adagolni, mert aki nincs hozzászokva emésztési panaszokat, hasmenést tapasztalhat.
Kép forrása
Remélem Téged is felcsigáztalak és kipróbálsz pár ötletet. A variációknak csak a fantáziánk szab határt. Bátran kísérletezzetek!
Szerző: Völgyesi Anett
funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző, a kaposvári Perfect Shape Alakformáló Szalon tulajdonosa
"Ha valamit nagyon akarsz, ne hagyd, hogy mások meggyőzzenek arról, hogy nem tudod elérni." Lewis Hamilton
- KAPOSVÁRIMAMI -
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges