Jelenlegi hely

Mennyire tartósak a különböző típusú fogkoronák?

A fogkoronák a fogászatban elterjedt helyreállító eszközök, melyek célja, hogy megvédjék a sérült fogakat és visszaállítsák azok funkcionalitását és esztétikáját. Azonban sok pácienst érdekel, hogy mennyire tartósak ezek a koronák, különösen, mivel a különböző típusok különböző anyagokból készülnek, és eltérő árkategóriákba esnek. Az alábbiakban áttekintjük a leggyakoribb fogkorona típusok tartósságát és azok jellemzőit.

 

 1. Fémkerámia koronák

A fémkerámia koronák, ahogy a nevük is sugallja, fém vázból és kerámia bevonatból állnak. A fémalap általában különböző fémek ötvözetből készül, míg a kerámia réteg a természetes fogak esztétikáját biztosítja.

 • Átlagos élettartam: 8-10 év, de megfelelő karbantartás mellett akár hosszabb is lehet.
 • Előnyök: Nagy szilárdság, ellenáll a rágóerőknek.
 • Hátrányok: A hosszú évek során a kerámia réteg lepattanhat, a fém alap esetleges allergiás reakciókat válthat ki nikkel érzékeny pácienseknél.
 1. Kerámia koronák

A teljes kerámia koronák (például porcelán koronák) teljes egészében kerámiából készülnek, így rendkívül esztétikusak, és tökéletesen illeszkednek a természetes fogak színéhez és áttetszőséghez.

 • Átlagos élettartam: 10-15 év.
 • Előnyök: Kiváló esztétikai eredmény, fémmentes, allergiamentes.
 • Hátrányok: Kevésbé tartós, mint a fémkerámia koronák, hajlamosabb a törésre, különösen a hátsó fogak esetében, ahol nagyobb rágóerők hatnak rájuk.
 1. Cirkónium koronák

A cirkónium koronák egy viszonylag újabb technológia eredményei, és cirkónium-dioxidból készülnek, ami rendkívül erős és tartós anyag.

 • Átlagos élettartam: 10-15 év vagy még több.
 • Előnyök: Nagy szilárdság és tartósság, kiváló biokompatibilitás, esztétikailag is nagyon vonzó, mivel nincs fémváz.
 • Hátrányok: Drágább, mint a fémkerámia és a teljes kerámia koronák.
 1. Arany koronák

Az arany koronák talán a legrégebben használt típusok, és tiszta aranyból vagy aranyötvözetből készülnek.

 • Átlagos élettartam: 20 év vagy még több.
 • Előnyök: Rendkívül tartós, ellenáll a rágóerőknek, nem törik vagy reped, biokompatibilis.
 • Hátrányok: Kevésbé esztétikus, mivel az arany színe jelentősen eltér a természetes fogak színétől, drágább lehetőség.
 1. E-Max koronák

Az E-Max koronák lítium-diszilikátból készülnek, ami egy olyan anyag, amely egyesíti a tartósságot és az esztétikai tulajdonságokat.

 • Átlagos élettartam: 10-15 év.
 • Előnyök: Kiváló esztétikai eredmény, erős anyag, amely jól ellenáll a repedéseknek és töréseknek, fémmentes, így biokompatibilis.
 • Hátrányok: Drágább lehetőségek közé tartozik, és bár erős, még mindig hajlamosabb a törésre, mint a cirkónium koronák.

A tartósságot befolyásoló tényezők

Bármely típusú fogkoronát választjuk, tartósságuk számos tényezőtől függ:

 • Szájhigiénia: A megfelelő szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen. A napi fogmosás és a fogselyem használata segít megelőzni a fogkorona alatti fogak szuvasodását és a fogínybetegségeket.
 • Rágási Szokások: A kemény ételek, mint például jég vagy dió rágása, illetve rossz szokások, mint a fogak csikorgatása (bruxizmus), jelentősen csökkenthetik a koronák élettartamát.
 • Fogorvosi Ellenőrzések: Rendszeres fogorvosi ellenőrzések segíthetnek korai stádiumban felismerni és kezelni a koronákkal kapcsolatos problémákat.
 • Anyagminőség: A felhasznált anyag minősége és a fogtechnikus munkája nagyban befolyásolja a fogkorona tartósságát. A prémium minőségű anyagok és a precíz kivitelezés hosszabb élettartamot biztosítanak.

A fogkoronák tartóssága nagymértékben függ az alkalmazott anyagtól és a páciens egyéni körülményeitől. Míg az arany koronák a leginkább tartósak, a cirkónium koronák is hosszú élettartamot kínálnak, és esztétikailag is vonzóbbak. A fémkerámia és teljes kerámia koronák kiválóan alkalmasak esztétikai helyreállításokra, de valamivel kevésbé tartósak, mint a fém alapú megoldások. A megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogorvosi ellenőrzés elengedhetetlen a fogkoronák hosszú élettartamának biztosításához.

Mielőtt döntést hozna a fogkorona típusáról, érdemes konzultálni fogorvosával, hogy az egyéni igényeknek és körülményeknek legmegfelelőbb megoldást válassza.

A DentExpert Fogászatán segítenek a megfelelő típusú fogkorona kiválasztásában, hogy mosolya esztétikus és egészséges is lehessen. Ha szeretné pótolni hiányzó fogát minőségi anyagokkal, akkor válassza a DentExpert tapasztalt magán fogorvosát Győrben: Kérjen időpontot online egyszerűen!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére