Jelenlegi hely

Tényleg a párodat látod magad mellett, vagy valaki mást?

Legtöbbünk tudat alatt mesebeli kapcsolatokra vágyik:

Minden nőnek van egy hercege, és minden férfinak egy hercegnője. Arra várunk, hogy megjelenjen. Amikor megjelenik a szerelem akkor ő az igazi érzése lebeg bennünk, és az összes álmunkban lévő tulajdonsággal felruházzuk őt, amivel csak lehetséges. Amikor csalódik valaki, akkor azzal intézi el, hogy nem ő volt az igazi. Keresi tovább a tökéletesen hozzá illő párt. Előfordul, hogy az első szerelmet hordozza valaki a szíve mélyén élete végéig...

Lehet ez máshogy? Ki lehet ezt kerülni? Meg lehet változtatni? Tudatossággal igen. Jó, ha különbséget teszünk a szerelmesnek lenni, és az egymást ismerni és szeretni között.

Olvastam egy kutatásról. 36 kérdésből álló listát dolgoztak ki. Két teljesen idegen férfit és nőt tettek össze. Megadott sorrendben kellett végigmenni a kérdéseken, melyek egyre intimebbek voltak. Azt tapasztalták, hogy ha őszintén válaszoltak rá, a végére nagyon szoros mély kapcsolat alakult ki közöttük. Tehát jó eséllyel egymásba szerettek.

Ismered-e a párodat valójában?

Nehezíti a megismerést, hogy azokat a dolgokat, amiket hiányosságnak tartunk magunkban, jól körbebástyázzuk, erős fegyverekkel védjük. Megküzdünk azért, hogy titokban maradjanak.

Elmondok egy megtörtént esetet. Férj többször sztorizott a katonaságról. Több története volt a konyháról is, amikor ott segédkezett. Mikor szüleinél tettek látogatást, édesapja többször csinált finom ételeket. Kérdésre, hogy segített-e már édesapjának elkészíteni valamit a konyhában, igen volt a válasz.

A feleség sokáig nem értette, ha valami nem sikerül a főzésnél, mért van kiakadva a férje… Első gyermekük születése előtt berendelték váratlanul a kórházba, és a házassági évfordulóról maradt finomságok a hűtőben romlottak. Csak meg kellett volna melegíteni, esetleg tojást sütni… A férj inkább elment enni a szüleihez. Teltek az évek. Megszületett második, majd harmadik kislányuk.

Aztán egy nap, a megismerkedésük után kb. 7 és fél évvel, minden készen volt a vacsorához, csak le kellett volna ütni a tojásokat, és ráönteni a lecsóra. Mindegyik gyerek éhes, álmos és nyűgös volt. A legkisebbet szoptatni kellett, és még valami mást is kellett intézni. Férj megint el kezdte a szokásos bírálatot a főzésről, meg arról, hogy miért nincs készen. A feleség választás elé állította:  „Oké válassz mit csinálsz, szoptatsz, vagy leütöd a tojásokat és megsütöd a lecsót ami kb. 5 perc, azzal, hogy eszünk több minden megoldódik?!” Még talán volt egy két párbaj arról, hogy lehet a feleség olyan béna, hogy nem tudja most leütni a tojást. A feleség saját mondataival kezdett partnerének visszaválaszolni. A férfi lassan belátta, hogy neki kell a tojást leütnie, ezzel megspórol legalább fél óra cirkuszt (a gyerekektől). „Nem tudom, hogy kell leütni a tojást” hangzott el a szájából. Biztosítva róla, hogy ez a legjobb, hogy végre kimondta ezt, hátulról szóban irányítva, mit hogy tegyen, lenyugodott a légkör. Ekkor egy hatalmas áttörés történt. Azóta megtanult száraztésztát is kifőzni... A kritikáinak és kifogásainak száma lényegesen lecsökkent. Egyértelművé vált, hogy egy védekező mechanizmust sikerült lebontani ezen a területen.

Hány veszekedés alapja, az, hogy kisebbnek érezzük magunkat a másiknál, csak még magunknak sem valljuk be? Becsomagoljuk a „másiknak könnyebb, mint nekem”, „az milyen könnyű” csomagba.

Ismered önmagadat? Ki vagy te? Mi a legjobb neked? Ismered a szeretet öt nyelvét? Mikor vagy boldog? Ki mondja meg, hogy mi a jó neked? Ismered a párodat? Az ő szeretetnyelveit?… Hogyan kommunikálj a másikkal?

Rengeteg kérdés van, amit egy egy kapcsolatban személyenként körbe lehet járni. Ezzel mélyül az önismeret és az egymás megismerése is. A legjobb megoldás, ha időt szakítunk, leülünk beszélgetni. Otthon, vagy problémásabb esetben szakemberrel.

 

Kernné Mihácsi Melinda                  

Önismereti és Párkapcsolati Problémamegoldó Tréner

http://megnyilolehetosegek.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére