Jelenlegi hely

A gyógyszereket nem csak szedni, tárolni is tudni kell!

Természetesen este éri utol a gyereket a betegség, ezért is van mindig a hűtőben köhögés - és lázcsillapító, meg minden más, ami megmaradt az előző betegségekből.

Reggel útnak indultam a beteg gyerekkel az orvoshoz. Két gyerekes anyaként szinte már biztosra tudom, hogy mit fog felírni, ezért gyorsan bepillantok a hűtőbe, melyek azok a gyógyszerek, melyekkel rendelkezik a kis házi patikánk.  De valljuk be, nem minden orvosságról tudjuk, hogy hogyan szabad tárolni, illetve meddig tart a szavatossági ideje! Sajnos már tele van a hűtőajtó mindenféle - ki tudja mire való - készítményekkel, ezért elhatároztam, hogy rendet teszek és megfogadok egy két szabályt, amivel megkönnyíthetem a dolgom. 

Miután megvásároltuk a gyógyszert, ne csak arra figyeljünk, hogy az orvos által előírt adagolással vegyük azokat be, hanem arra is, hogy hogyan tároljuk őket!

5+1 Tipp a helyes tároláshoz

 1. Minden készítményhez megtalálhatjuk a dobozában a betegtájékoztatót: érdemes nem csak elolvasni, de megtartani is.
   
 2. Helytelen tárolás esetén veszíthetnek hatékonyságukból, sőt, egyenesen veszélyessé is válhatnak a gyógyszerek. A tablettákat, kapszulákat, szirupokat általában hűvös, száraz helyen kell tartani, ahol nincs kitéve napsugárzásnak. A szemcsepp, fülcsepp, krémek, kúpok, illetve a legtöbb, gyógyszertárban kikevert készítményeket hűtőszekrényben szabad tárolni.
   
 3. Nagyon fontos a lejárati idő figyelése, és az is, hogy meddig szabad tárolni felbontás után az adott szert. Ha a gyógyszer felbontás után hosszabb ideig tárolható, érdemes ráírni a dobozra a felbontás dátumát. (Ha pedig csak pár napig, akkor rögtön megszabadulni a maradéktól.)
   
 4. Mi tegyünk a lejárt, fel nem használt gyógyszerekkel? Vissza kell vinni a gyógyszertárakba, ahol az arra szolgáló gyűjtődobozokban elhelyezik el őket.
   
 5. Érdemes havonta átnézni a gyógyszereket e szempontok alapján. Így elkerülhetjük a felesleges gyógyszervásárlást, és nem ér meglepetés, ha fájdalomcsillapítót kell beadni a gyerekeknek, mert mindig friss gyógyszereket találunk gyógyszeres szekrényünkben.

    +1  Gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
            Minden adag bevétele után tegyük vissza az üveget, dobozt a neki szánt szekrénykébe, így biztonságos és elejét vehetjük a gyógyszerbaleseteknek.

 

Szerző: szolnokimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére