Jelenlegi hely

Itt van a tél, itt van újra

A téli bőrápolás és a vitaminpótlás-táplálkozás szorosan összekapcsolódnak. Télen a bőrünknek két fronton is helyt kell állnia: a csípős hideget, szelet és a fűtött helységek, bevásárló központok száraz levegőjét is el kell viselnie.

A dúsabb, zsírosabb arckrémek, kéz- és lábápolók kívülről táplálják a bőrt, de a megfelelő folyadékfogyasztás ugyanilyen fontos – nyáron úton-útfélen felhívják a figyelmünket a folyadékpótlásra, télen hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, illetve a tiszta vizet cukros teákra, forrócsokira cserélni…Télen jólesik hosszasan fürdeni forró vízben, de egy gyors zuhanyzással többet használunk a bőrünknek – így ugyanis megmarad a lipidvédőréteg.

Kishazánk éghajlatából adódóan a szőlő-szilva-körte-sütőtök szezon után a déli gyümölcsökre érdemes átállni. A banánban rengeteg a triptofán – ez az alapvető aminosav az anyagcsere során szerotoninná alakul (a boldogságérzés egyik ingerületátvivője), így többek közt a téli depresszió leküzdésében is segít.

A citrusfélékben található C-vitamin fontosságával mindenki tisztában van. A narancs, citrom, mandarin mellett kiemelném viszont a grépfrútot, mely könnyíti az emésztést és zsírégető hatása van. A savanyú káposztának szintén magas a C-vitamin- és a rosttartalma is, tehát jótékony befolyása van az emésztésre. Kiváló C-vitaminforrás a csipkebogyótea is!

A D-vitamin a bőrben található előanyagából napfény hatására képződik. Télen alacsony a napsütéses órák száma, így a D-vitamin pótlásáról is gondoskodnunk kell, legkönnyebben hidegen sajtolt olajokból, májból, tojásból, tejtermékekből tudjuk felvenni.

„Mindennap egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, szóval érdemes az almát beépíteni az étrendünkbe ősztől tavaszig.

Már említésre került hogy a kevés napsütés télen, ezért (is) bíztatok mindenkit hogy használja ki azt a néhány órát és forró teás termosszal felvértezve töltsön minél több időt a friss levegőn!!!

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)

Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Fotók: pixabay.com

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére