Jelenlegi hely

A lomtalanítás is lehet felszabadító erejű. Tippek, ha Te is halogatsz

Évek óta lomtalanítok több-kevesebb sikerrel. Most azonban egy óriási előrelépést tettem és büszkén megveregethetem a vállam, mert túl vagyok egy hetes „projekten”. Összegyűjtöttem a tapasztalataimat, ami Neked is segíthet, ha bármilyen okból kifolyólag nem haladsz ezen a területen.

1. Nézd meg a halogatásod okát!

Ahhoz, hogy egyáltalán nekiállj, vizsgáld meg, miért halogatsz, miért nem sikerül el sem kezdened (érdemben).

Rengeteg oka lehet, és amíg meg nem találod a „gyökérokot”, megoldást sem találsz rá nagy valószínűséggel.

Kép forrása

Az én példámnál maradva: tudom, hogy nem szeretek kidobni semmit, amíg meg nem találom neki a megfelelő helyet. Igen, ez hülyeség, és igen, ott ül a vállamon, ott duruzsol a családi kupaktanács: „Ezért valaki keményen megdolgozott, sok pénzbe került.” Egy több napot igénylő lomtalanításnak pedig egyedül képtelen vagyok nekiállni, mert kell a támogató erő, aki átlendít a holtpontokon.

2. Hozz döntést!

Rengeteg mindenről kellhet döntést hozni egy-egy lomtalanításkor. A teljesség igénye nélkül, amiket figyelembe érdemes venned:

  • Hogyan tudsz hatékonyan dolgozni: egyedül vagy inkább segítséggel? Ehhez érdemes felmérni előzetesen, hogy az adott terület mennyi időt vesz igénybe és ennek megfelelően kijelölni a napo(ka)t a határidőnaplódban.
  • Mit tartasz meg? Ha Neked is nehézséget okoz megszabadulni az értékeidtől, hozz létre kategóriákat: „Megtartom”, „Mehet a kommunális szemétbe.”, „Eladom.”, „Elajándékozom.”, „Nem tudok dönteni.”. Hidd el, mindez megkönnyíti a döntéshozatalt és csökkenti már a lomtalanítás okozta (kezdeti) stresszt is az életedben.
  • Minden szükséges eszközt, felszerelést beszereztél, összekészítettél? Gondolok itt a dobozokra, zsákokra, filcekre (feliratozáshoz), ragasztószalagra, ollóra, stb. És végül mindenre, ami a takarításhoz kell.
Tipp: Ha már minden szóba jöhető családtagnak, barátnak, ismerősnek szóltál, és még mindig maradt elajándékozandó tárgy, ne csüggedj, van megoldás. Nagyon sok ingyenes elviteles csoport van a neten, érdemes őket előzetesen felkeresni. Az olyan tárgyakat, ruhákat, amiket még mások tudnak használni, akár el is viszik a rászorulóknak.

Kép forrása

3. Cselekedj!

Ha megvan a munkamódszered, mindent megszerveztél, beszereztél, ami szükséges, ideje neki is állni a selejtezésnek.

Tipp: Értékeld, hogy milyen hatékony volt a lomtalanítás folyamata, és jegyezd meg azokat a dolgokat, amiket tanultál. Ezek a tapasztalatok segíthetnek a következő alkalommal.

Fontos, hogy ne csak egyszeri alkalommal végezd el a lomtalanítást. Próbáld meg rendszeresen átnézni a dolgaidat és megszabadulni a felesleges tárgyaktól, hogy ne gyűljenek újra össze.

Hajrá! Hidd el, felszabadító élmény lesz, ha végeztél vele!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számáraBeküldési határidő: 2023. szeptember 15.Korcsoport: 6-14 év közötti gyerekek
Mi az a neurofeedback tréning és mire jó?

Mi az a neurofeedback tréning és mire jó?

A figyelem, az észlelés, az emlékezet és a gondolkodás, mint kognitív képességeink kihatnak mindenre, amit csinálunk. Legyen az iskolai, munkahelyi vagy sportban való teljesítményünk.  Mint minden más képesség, ez is formálható, fejleszthető.
Ugrás az oldal tetejére