Jelenlegi hely

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik?

Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Hogy te is élvezd magát a pikniket és ne legyél fáradt az egész napi készülődés miatt, bizony tervezni kell. Összeszedtünk néhány előre vagy gyorsan, esetleg előre és gyorsan elkészíthető receptet. A legjobb persze, ha delegálni tudsz a családnak is néhány tennivalót. Az sem baj, ha kiskorúak, jut nekik is ötlet.

Fura mód, ha ugyanazokat az ételeket, amiket otthon is fogyasztunk, egy piknik alkalmával kicsit újragondolva, átcsomagolva tálaljuk, a gyerekeink imádják.

Így készülj előre

Hűtsd be az italokat!

Az igazán hideg italoknak kell egy nap, míg jól összeérnek és lehűlnek. A limonádét – a zöld levelek kivételével – egy nappal korábban is meg lehet csinálni. Nem muszáj gyümölcsből, lehet fekete vagy zöld teából, szörpökből is finom innivalókat készíteni.

Kell egy jó recept? 11 kipróbált limonádé variáció - az egyik legolvasottabb cikkünk, nem véletlenül.

Pakold össze a kellékeket!

Előfordulhat, hogy nincs mindenből annyi vagy olyan otthon, mint ami a nagykönyvben meg van írva. Nem baj! Annál izgalmasabb lesz a terítés és a piknik maga! Nincs fedeles üvegpoharad a limonádéra? Muffinpapírt lyukassz ki középen és húzd rá a papír szívószálra. Máris darázsmentes marad az italod!

Gyors checklista az alapkellékekről:

  • Pléd, párna, lehet több is;
  • tálca a folyadékok alá, hogy ki ne boruljanak;
  • asztalterítő, konyharuha vagy papírtörlő, szalvéták;
  • tányérok, pohara, evőeszköz (kiskanál, villa, kenőkés);
  • vágódeszka és egy éles kés, salátához szedőkanalak;
  • kávésoknak koffeines megoldás;
  • társasjáték, kártya, keresztrejtvény;
  • gyertya vagy lámpa, napelemes fáklya, ha sokáig maradnátok;
  • egy nagy családi ernyő a hirtelen zápor ellen;
  • + ami semmiképp nem maradhat otthon: szúnyogírtó

További ötleteket a piknikre készülődéshez Zsanettól itt olvashatsz!

Jöjjenek a finomságok!

Kezdjük a főételekkel: fasírgolyók, mininyársak

Húsgolyó variációk

A fasírtgolyót minden húsevő szereti, ráadásul a végtelenségig variálható. Előre elkészíthető a sok apró golyó, akár fagyasztható is. Zöldségekkel fogpiszkálóra tűzve mutatósabb, és a vitaminbevitel is garantált. Tuti fasírtreceptért - és némi gasztrotörténelemért - katt ide.

Mininyárs: a gyerekmágnes kaja!

Pulyka vagy csirkemellből kisebb kockákat befűszerezve nyárson meg lehet pirítani serpenyőben is, elég rá 3-5 kocka. Mehet közé zöldség, gyümölcs: mini paradicsom, piros vagy zöld paprika, hagyma, gomba, almakockák, virsli... Egy nappal előtte is össze lehet állítani, és a piknik előtt kisütni. 

Receptipp vegánoknak: falafel, a forró olajban sült csicseriborsó golyó

Hozzávalók: 250 g száraz csicseriborsó, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, friss petrezselyem, friss koriander, 2 szem kardamon magjai, 1 tk só, 1 késhegynyi cayenne bors, 0,5 tk sütőpor, 1,5 ek liszt, 3 ek víz

A száraz csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap lecsepegtetjük, egy tálba öntjük, de nem főzzük meg! Aprítóban fogjuk a fűszerekkel feldarabolni.
Vágd apróra a a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert. Egy mozsárban összezúzzuk a fűszermagokat. Mindezt a csicseriborsóhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk és cayenne borssal is megszórjuk. Alapos keverés után több részletben egy késes aprítóban darabosra aprítjuk. Egy tálba borítjuk és hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni. A masszából vizes kézzel golyókat formázunk, majd 170-180 fokos olajban kisütjük, de előtte alaposan összenyomkodjuk őket hogy ne essenek szét. (forrás)

Köret, csipegetnivaló vagy könnyű főétel: töltött kenyerek, saláták

Tortilla, bagett, szendvicskenyér… mindegy, milyen formátum, mindegyiket meg lehet tölteni.

Mehet bele felvágot, apró sült fűszeres húsfalatok, rántott hús csíkok, salátalevelek, tojáslepény, zöldségek. Hogy ne legyen száraz, gazdagabbá tehetjük fűszeres sajttal, krémekkel, ami lehet zöldség, sajt vagy vegán. Összetekerni, vagy kivájni és megtölteni, formában behűteni. Tálaláskor akár karikára vágod, akár szeletekre, fincsi és mutatós falatok lesznek. Erre is van receptünk: töltött bagett Zsófi módra

A nagy hőségben jól esik egy tartalmasabb saláta is. Nem kell mindig zöld levelekből és paradicsomból állnia. Biztos hallottál, kóstoltál már tésztasalátát, bulgur vagy kuszkusz, esetleg rizssalátát.  A tésztát vagy rizst főzd meg, és hűtsd ki. A hozzávalónak választott zöldségeket, húsféléket készítsd elő, vágd fel, majd keverd bele. Aztán jöhet az ízesítés: citromlé, ecet, só, bors, olaj.

Adél féle rizssaláta

Még Olaszországban tanultam, a Piemontban született Signorától. Elkészítés után érdemes pár órát a hűtőben pihentetni, fogyasztás előtt megkóstolni és utánfűszerezni.

Hozzávalók, elkészítése: 6 főre egy bögre rizst kell megfőzni bő sós vízben, majd leszűrni. Fél piros és zöld kaliforniai paprika és fél kígyóuborka, 2-3 közepes savanyú uborka kockára vágva, 10-10 dkg mag nélküli fekete és zöld olajbogyó karikára vágva, 2-3 közepes paradicsom kockára vágva és a savójától lecsöpögtetve;
3 főtt virsli karikára vágva, 5 cm-nyi csemege szalámi és kb. 10 dkg gépsonka és 10 dkg trappista sajt kockára vágva, 3-4 szem szárított paradicsom nagyon apróra vágva
(Az alapanyagok körülbelüli mennyiségek, nálam a hűtőszekrény és a vendégkör befolyásolja az adagokat.)

Öntet: egy citrom leve, 5-6 evőkanál balzsamecet, 5-6 evőkanál olíva olaj, só, bors ízlés szerint

Mehet még bele avokádó, lila vagy újhagyma, narancsgerezdek, alma vagy körtekockák…

Desszertek

Édesek, sütisek, krémesek

Minden, ami kézbe fogható és a család kedvence: keksz, amerikai palacsinta, minitorta, muffin, gyümölcskrém ...

Gyümölcs és társai

A gyümölcsök, zöldségek jól jönnek frissítőnek, dinnyék és egyéb szezonális gyümölcsök mellett persze jöhetnek az egzotikusabb fajták is. Szeletelve, jól behűtve, nyársra tűzve, vegyesen gyümölcssalátának, chia mag vagy tápiókából készült krémekre... színesek, mutatósak, megvidámítják a testet és a lelket.

Zseniálisan egyszerű és mutatós partiételek dinnyéből összeállításunkban.

Összekészülődtél, és eleredt az eső? Sose bánd! Rendezzetek pikniket a nappaliban vagy a teraszon!

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére