Jelenlegi hely

Munkalehetőségek a „Leghűségesebb városban” – állás Sopron területén

A hazai karrierlehetőségek és az elérhető életszínvonal szempontjából a Dunántúl mindig is kiemelt területnek számított. A hazánk északnyugati csücskében fekvő Sopron ezért és az osztrák határ közelsége miatt is ideális élettér. Az álláslehetőségek tárháza pedig színes és gazdag.


Dícső múlt, gazdag jelen

Bár Sopron elhelyezkedését a térképen mindenképpen a kedvező lokációk halmazába kell sorolni, a határ közelsége nem minden esetben könnyítette meg a város lakóinak életét. 1921-ben ugyanis dönteniük kellett, hogy hazánkhoz, vagy Ausztriához csatlakoznak. A végeredmény persze szemmel látható, a hűséges város ugyanis ma is Magyarország egyik ékköve. Fekvéséből adódóan pedig lényegében hidat képez a két ország között, mely sok szempontból előnyt jelent.

A történelem viharai ellenére Sopron képes volt erős pozíciót kivívni magának, mind a város rangját, mind gazdasági erejét tekintve. A több, mint 60.000 lakossal rendelkező megyei jogú város ugyanis a Soproni járás legfontosabb települése, illetve Győr mellett a vármegye és a régió egyik központja. Ez gazdasági és társadalmi szempontból is kiemelt szerepet ró a városra, ám ezzel jól láthatóan képes is élni. Az oktatás terén pedig erdészeti képzésével szintén országos hírnévnek örvend.

A város álláspiaci szempontból is fontos szereplő a régió felhozatalában, hiszen a különféle ipari nagyvállalatok, az oktatás és a turizmus területén is sok lehetőséget tartogat. Egy állás Sopron városában önmagában is remek lehetőség tehát, de a város adottságait és az életkörülményeket nézve egy itt kialakított karrier az összkép szempontjából is remek. Az, hogy ki melyik területen képzeli el a jövőjét, abszolút szubjektív, az álláspiaci lehetőségek színes palettája mindenki számára felkínálja a lehetőséget az elhelyezkedésre.

Jelentős ipari jelenlét

Habár Sopron városával kapcsolatban az emberek többségének nem az ipari szerep vagy épp a gazdasági pozíció ugrik be, e téren sem lehet okuk panaszra. A foglalkoztatottsági statisztikákat tekintve is jól látszik, hogy jelentős mennyiségű állás Sopron különféle ipari vállalatainak kötelékében kerül betöltésre. E téren pedig szintén színes és széles a felhozatal, hiszen a városban honi szinten is jelentős cégek működnek. Itt található például hazánk egyik legnagyobb sörfőzdéje, mely a Heineken tulajdonlása alatt globális nagyvállalattá nőtte ki magát.

De ezen kívül sok más állás Sopron egyéb iparágban tevékenykedő cégeihez kötődik. A városban megtalálható fémipari gyártó, felületkezelő vállalat, gépgyár, téglagyár, illetve az elektronikai és az autóipar is jelentős szereplőkkel képviselteti magát. Ebből a rövid felsorolásból is kitűnhet, hogy Sopron gazdasági szerepe igenis jelentős, az álláspiaci változatosság pedig a különböző ipari területek által garantált. Mindenképpen említést érdemel például az IKEA tulajdonában lévő bútorgyár, mely szintén egy nemzetközi szereplőt hozott el a határainkon belülre.

Az nagyobb vállalatok jelenléte azért is fontos, mert azok hagyományosan rendkívül széles munkavállalói rétegnek képesek álláslehetőségeket kínálni. Ritka az olyan terület, ahol a kétkezi, betanított munkások és a diplomás mérnökök és más szakemberek egyaránt megtalálják a számításaikat. Az ipari termelés azonban éppen ilyen szektor és ennek előnyeit Sopron és környékének lakosai is érzik. Persze más lehetőségek is adódnak a környék álláspiacán.

Határ közeli lehetőségek

Sopron a fekvéséből adódóan lényegében egyszerre több álláspiaccal is rendelkezik, hiszen a helyi lakosok választhatnak, hogy itthon, vagy esetleg Ausztriában vállalnak munkát. Ebben az esetben azonban nem a munkaerő elvándorlására kell gondolni, hiszen az ingázás is reális opció. Főként a szakmunkák esetén szokás külföldi munkavégzést vállalni, mivel ez nem igényel állandó helyhez kötöttséget, a fizetés pedig kiemelkedő. Így tehát sok állás Sopron és az ország határain túlra szólíthatják a munkavállalókat.

Ausztria közelsége más szempontokból is előnyt jelent a környéken élők számára, de szomszédaink is előszeretettel jönnek át ide, akár csak némi kellemes időtöltés erejéig is. Ez és a belföldi látogatók együttesen meglehetősen komoly turisztikai értékkel ruházzák fel a várost. Így tehát sok állás Sopron e szektorában is elérhető, hiszen az ide kapcsolódó intézmények és cégek száma meglehetősen magas. Vendéglátóegységek, szálláshelyek, maguk az attrakciók – mind szép számú munkaerőt képes alkalmazni.

Emellett Sopron természetesen az életszínvonal és a körülmények szempontjából is remek. Itt már némiképp érzékelhető a „nyugat szele”, a határ közelsége ugyanis egyfajta sajátos miliőt is magával hoz. Egy állás Sopron városában tehát a karrierépítés és a lakóhely szempontjából is remek opció. A város aktuális állásai pár kattintással átnézhetők az online karrierportálokon. Talán éppen egy ilyen hirdetés rejti a sikeres és boldog jövő kulcsát.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére