Jelenlegi hely

Munkalehetőségek a „Leghűségesebb városban” – állás Sopron területén

A hazai karrierlehetőségek és az elérhető életszínvonal szempontjából a Dunántúl mindig is kiemelt területnek számított. A hazánk északnyugati csücskében fekvő Sopron ezért és az osztrák határ közelsége miatt is ideális élettér. Az álláslehetőségek tárháza pedig színes és gazdag.


Dícső múlt, gazdag jelen

Bár Sopron elhelyezkedését a térképen mindenképpen a kedvező lokációk halmazába kell sorolni, a határ közelsége nem minden esetben könnyítette meg a város lakóinak életét. 1921-ben ugyanis dönteniük kellett, hogy hazánkhoz, vagy Ausztriához csatlakoznak. A végeredmény persze szemmel látható, a hűséges város ugyanis ma is Magyarország egyik ékköve. Fekvéséből adódóan pedig lényegében hidat képez a két ország között, mely sok szempontból előnyt jelent.

A történelem viharai ellenére Sopron képes volt erős pozíciót kivívni magának, mind a város rangját, mind gazdasági erejét tekintve. A több, mint 60.000 lakossal rendelkező megyei jogú város ugyanis a Soproni járás legfontosabb települése, illetve Győr mellett a vármegye és a régió egyik központja. Ez gazdasági és társadalmi szempontból is kiemelt szerepet ró a városra, ám ezzel jól láthatóan képes is élni. Az oktatás terén pedig erdészeti képzésével szintén országos hírnévnek örvend.

A város álláspiaci szempontból is fontos szereplő a régió felhozatalában, hiszen a különféle ipari nagyvállalatok, az oktatás és a turizmus területén is sok lehetőséget tartogat. Egy állás Sopron városában önmagában is remek lehetőség tehát, de a város adottságait és az életkörülményeket nézve egy itt kialakított karrier az összkép szempontjából is remek. Az, hogy ki melyik területen képzeli el a jövőjét, abszolút szubjektív, az álláspiaci lehetőségek színes palettája mindenki számára felkínálja a lehetőséget az elhelyezkedésre.

Jelentős ipari jelenlét

Habár Sopron városával kapcsolatban az emberek többségének nem az ipari szerep vagy épp a gazdasági pozíció ugrik be, e téren sem lehet okuk panaszra. A foglalkoztatottsági statisztikákat tekintve is jól látszik, hogy jelentős mennyiségű állás Sopron különféle ipari vállalatainak kötelékében kerül betöltésre. E téren pedig szintén színes és széles a felhozatal, hiszen a városban honi szinten is jelentős cégek működnek. Itt található például hazánk egyik legnagyobb sörfőzdéje, mely a Heineken tulajdonlása alatt globális nagyvállalattá nőtte ki magát.

De ezen kívül sok más állás Sopron egyéb iparágban tevékenykedő cégeihez kötődik. A városban megtalálható fémipari gyártó, felületkezelő vállalat, gépgyár, téglagyár, illetve az elektronikai és az autóipar is jelentős szereplőkkel képviselteti magát. Ebből a rövid felsorolásból is kitűnhet, hogy Sopron gazdasági szerepe igenis jelentős, az álláspiaci változatosság pedig a különböző ipari területek által garantált. Mindenképpen említést érdemel például az IKEA tulajdonában lévő bútorgyár, mely szintén egy nemzetközi szereplőt hozott el a határainkon belülre.

Az nagyobb vállalatok jelenléte azért is fontos, mert azok hagyományosan rendkívül széles munkavállalói rétegnek képesek álláslehetőségeket kínálni. Ritka az olyan terület, ahol a kétkezi, betanított munkások és a diplomás mérnökök és más szakemberek egyaránt megtalálják a számításaikat. Az ipari termelés azonban éppen ilyen szektor és ennek előnyeit Sopron és környékének lakosai is érzik. Persze más lehetőségek is adódnak a környék álláspiacán.

Határ közeli lehetőségek

Sopron a fekvéséből adódóan lényegében egyszerre több álláspiaccal is rendelkezik, hiszen a helyi lakosok választhatnak, hogy itthon, vagy esetleg Ausztriában vállalnak munkát. Ebben az esetben azonban nem a munkaerő elvándorlására kell gondolni, hiszen az ingázás is reális opció. Főként a szakmunkák esetén szokás külföldi munkavégzést vállalni, mivel ez nem igényel állandó helyhez kötöttséget, a fizetés pedig kiemelkedő. Így tehát sok állás Sopron és az ország határain túlra szólíthatják a munkavállalókat.

Ausztria közelsége más szempontokból is előnyt jelent a környéken élők számára, de szomszédaink is előszeretettel jönnek át ide, akár csak némi kellemes időtöltés erejéig is. Ez és a belföldi látogatók együttesen meglehetősen komoly turisztikai értékkel ruházzák fel a várost. Így tehát sok állás Sopron e szektorában is elérhető, hiszen az ide kapcsolódó intézmények és cégek száma meglehetősen magas. Vendéglátóegységek, szálláshelyek, maguk az attrakciók – mind szép számú munkaerőt képes alkalmazni.

Emellett Sopron természetesen az életszínvonal és a körülmények szempontjából is remek. Itt már némiképp érzékelhető a „nyugat szele”, a határ közelsége ugyanis egyfajta sajátos miliőt is magával hoz. Egy állás Sopron városában tehát a karrierépítés és a lakóhely szempontjából is remek opció. A város aktuális állásai pár kattintással átnézhetők az online karrierportálokon. Talán éppen egy ilyen hirdetés rejti a sikeres és boldog jövő kulcsát.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére