Kávéillat? Úgy érzed, jól esne egy csészével? Vagy inkább egy tejes erős angol tea? A koffein, a teofillin azok az élénkítő anyagok, melyekre időnként ellenálhatatlanul szükségünk van.
A koffein élénkítő hatása gyorsabban hat, épp ezért rövidebb ideig is tart, mint a teáé. Akármelyiket is szeretitek, mindegyikhez hoztunk pár receptet.
Kávéshake
Hozzávalók: 2 dl tej; 2 adag feketekávé; 2 tk cukor; 1 ek tejszín; Jégkocka
Főzz két presszókávét, és hűtsd ki. A hideg tejet, a lehűtött kávét, a cukrot, a tejszínt és egy marék jégkockát a turmixgépbe tesszük, és alaposan összeturmixoljuk. Talpas pohárba töltjük, teszünk bele jégkockát, és szívószállal kínáljuk.
Caffé Sciakerato – azaz rázott kávé
Vegán, paleo, glutén és laktózmentes mégis istenien felráz a délutáni sziesztából ez a klasszikus nyári mediterrán kávékülönlegesség.
Első lépésként keríts egy shakert vagy olyan zárható edényt, amiben össze tudod majd rázni az alapanyagokat.
Hozzávalók: egy adag presszókávé; ízlés szerint cukoroldat; jégkocka
Ha cukrosan iszod a presszókávét > kell egy adag cukoroldat.
Készíthetsz invert cukorszirupot is, ha hosszú távra gondolkozol. Használhatsz helyette növényi édes szirupokat pl. juhar, agave. Ha ezek nem elérhetőek, a leggyorsabban úgy jársz, ha a szükséges cukormennyiséget felolvasztod a forró kávéba és úgy hagyod kihűlni.
Öntsd a presszókávét (40 ml) és egy adag cukoroldatot a shakerbe. Adj hozzá 3 nagyméretű jégkockát. Mindezt rázd össze jól, és töltsd egy talpas pohárba.
Jeges mentolos almatea
Hozzávalók: 1 ek fekete tea vagy 2 filter; 4 ek menta; 1 ek porcukor; 3 dl almalé; Jégkocka; mentalevél
A teafüvet és a mentát kancsóba tesszük, majd 1,5 dl forró vizet öntünk rá, és kb. 5-6 percig állni hagyjuk. Egy jó sűrű teát kapunk.
A forrázatot egy tiszta üvegkancsóba szűrjük, és belekeverjük a porcukrot. Ha felolvadt benne, öntsd fel 6 dl hideg vízzel. Mehet hozzáadjuk az mehet hozzá az almalé, és fogyasztásig a hűtőben tartjuk.
A teát jégkockákra töltve, mentalevéllel díszítve kínáljuk.
Gyömbéres icetea
Hozzávalók: 3 biocitrom; diónyi friss gyömbér; 30 dkg cukor; 2 teáskanál Earl Grey teafű
Elkészítés: Alaposan mossuk meg a citromokat forró vízben, majd reszeljük le a héjukat, facsarjuk ki a levüket, kb. 1,5 dl-t kell kapnunk. A reszelt héjat a kifacsart citromdarabokkal 3,5 dl vízzel és a cukorral, valamint a reszelt gyömbérrel együtt felforraljuk, majd alacsony lángon 5 percig gyöngyöztetjük.
A tűzről levesszük a szirupot, majd egy teatojásba tesszük a tealevelet, és a szirupban hagyjuk ázni kb. 5 percig. Ha kihűlt, a facsart citromlével felengedjük.
Ezután leszűrjük, sterilizált üvegbe töltjük. Hideg hízzel hígítva fogyasztjuk.
ADL - Debrecenimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges