Jelenlegi hely

Házi patika, sebkezelés avagy (majdnem) minden a gondtalan nyárért

A fagyi- és sör eladási mutatók hirtelen fellendülése szerint – ha valaki nem is nézett ki az irodából az ablakon – tagadhatatlanul megérkezett a nyár. A foci vb is, de ott vannak szakorvosok, míg otthon kétségtelenül nekünk szülőknek kell ebben a szerepben is helytállnunk.

A szabadban való játékmennyiséggel együtt a csípések, térd-és könyökkopások, zúzódások, leégések száma is jelentősen megugrik. A gyerkőcök megállíthatatlanul rohangálnak egész nap, testtudatuk, ok-okozati gondolkodásmódjuk pedig még gyerekcipőben. Ha nem tudod őket egy páfrányhoz hasonlóan a sarokban tartani, vagy nyakig anorákba öltöztetni, kénytelen leszel felkészülni a szabadtéri kalandozásokra.

Érdemes a ruházatban, a házi patikában és az úti patikában is előre gondolkodni.

Ruházat, védőruházat: lábra, fejre, szemre ...

A ruházat leginkább ízlés és anyagiak kérdése. De az életkori sajátosságokat a divattal szemben is tudomásul kell venni. A kismotorozó – futóbicikliző – pedálozni tanuló gyerekeknek a zárt orrú szandál ajánlottabb, ellenben hamar elvesztheti lábujjai hegyét. De a 8-10 éves bandázó gyerekcsapat tagjaira se adjunk a bozótban rohangáláshoz flipp-flopp papucsot!

A kezdő biciklizni, rollerezni vagy görkorizni tanuló gyerkőcöknek ajánlott a legtöbb sportboltban könnyen beszerezhető könyök-csukló-térdvédő csomag és a bukósisak is.

Nálunk nagyon bejött a rohangászós korszakban a térdet eltakaró rövidnadrág, jelentősen csökkent a térdkopások száma.

A fejet is érdemes takarni, és itt nem a cuki babákra és a cukiságfokozó babasapikra gondolok. Bizony egy meleg tavaszi napon is kialakulhat egy enyhe napszúrás. A baseball sapka is jó megoldás, de az a tarkót nem védi. Így egy tarkóvédős megoldással is kell készülnünk a kicsiknek: levehető vékonyabb anyagú tarkóvédős sapka a nagyobb sportboltokban kapható, szél ellen levehető viharzsinóros megoldás is létezik, illetve előnyös a puha körkarimás sapka, mely jól begyömöszölhető akár anya táskájába vagy apa nadrágzsebébe is.

Napszemüveg gumis tartópánttal… ez már megosztó kérdés, mert nem mindenki tartja jó ötletnek a kisgyerekeknek a napszemüveget. Valóban nehéz ügy: pici az orrnyerge, az arcocskája, kicsi lencse kell neki, nyomhatja a szemüveg szára, egy szezon alatt kinövi…. Ráadásul a hypermarketek mintás gyerekkollekciói is csábítják őket, de azoknak meg a lencséje nem igazán jó. Tehát ha vesztek: gyerekarca méretezettet, jó minőségű lencsével, gumírozott pánttal, akár gumírozott szárral. A gyerkőc legyen veletek, hogy fel is tudjátok rá próbálni.

Sérülések – melyiket hogyan kezeljük?

A leggyakrabban előforduló gondok a csípések, horzsolások-vágások, égési sérülések, leégés.

A rovarcsípések válthatnak ki allergiát, ráadásul a viszketést sem könnyű elviselni egy kisgyereknek. A leggyorsabban egy kis hűtés segít enyhíteni a hisztit és a viszketést. Érdemes beszerezni egy hűthető zselépárnát, például barátságos állatka formában, nagyon jó kapaszkodó lehet a kicsinek, és a használatához kapcsolódó koreográfia is meg fogja majd nyugtatni. Allergia hatású tüneteknél pl. hőemelkedés, a csípés körül huzamosabb ideig megmaradó vörös folt, duzzanat használhatunk antihisztamin tartalmú zselét, krémet, ez segíthet a tünetek enyhítésében. A kalcium tartalmú gyógykészítmények hatása az allergiára orvosilag megalapozatlan, ez inkább egy régi beidegződés.

A kullanccsal kapcsolatban annyi kérdés és tévhit létezik, hogy ezt a témát külön cikkben tárgyaljuk.

A felületi sérülések kezelése házilag összetettebb feladat.

Lépései: megtisztítani – fertőtleníteni – fertőzésmentesen tartani, izolálni.

Azaz: a sebet kezelő önkéntes kezét! a seb környékét és magát a sebet is ki kell tisztítani, le kell mosni; majd a seb környékét fertőtleníteni kell. A fertőtlenítéshez jód tartalmú fertőtlenítő folyadék és / vagy kenőcs ajánlott. Az izolálás a seb tisztán tartása és a felülfertőződés elkerülése miatt fontos. Kisebb esetekben egy ragtapasz, esetleg vágható ragtapasz elegendő. Nagyobb méretű sebek ellátásához steril mullap, sebragasztó csík, szilikonos ragasztószalag szükséges.

Leégések, apróbb, felületi égési sérülések esetén a kezelés módja eltér a nem nyílt és a nyílt seb esetén.

Mindkét esetben az első, és legfontosabb teendő a hűtés. Optimális esetben ez, egy erre használt zselépárna is lehet, de egy mélyhűtőben tartott jégakku is megteheti. Ebben az esetben fertőtlenítsük le akár alkoholos sprayvel, vagy kézfertőtlenítővel. Nagyobb bőrfelület esetén a zuhannyal való hűtés is hatékony megoldás lehet. Legalább 15-25 percig kell hűteni a felületet, hogy a további károsodást megakadályozzuk.

Ha nincs nyílt seb, akkor a hűtés után elegendő alkoholos, vitaminos sprayvel lefújni a sérült bőrfelületet, ez fertőtleníti, és nem hagyja kiszáradni. A régi beidegződések ellenére ne kenjünk behűtött tejtermékeket, zsiradékot a sérült bőrfelületre, felülfertőzheti a sebet!

Ha nyílt seb van, szem előtt kell tartanunk, akár a rövid időn belüli orvosi ellátásig is, hogy elkerüljük a fertőzést, azaz fertőtlenítsük és izoláljuk, tartsuk tisztán: jód tartalmú folyadékkal, kenőccsel a környékét lekezeljük, rá mullapot teszünk (ez megakadályozza, hogy a ragasztó ne ragadjon bele a sebbe), majd jöhet a szilikonos ragasztó. Léteznek olyan 3az1-ben készítmények, mely egyszerre hűsítenek, segítik a gyors regenerálódást és az izolálást.

Javasolt alapkészítmények a házi patikához:

 • csípésekre, allergiás bőrreakciókra: antihisztamin tartalmú gél
 • fertőtlenítésre: jódtartalmú folyadék, krém
 • felülfertőződés elkerülésére, hámosító: cink-hialuronát tartalmú gél
 • bőrvédő, bőrgyógyító, hámosító: dexpantenol hatóanyagú kenőcs
 • mullap
 • szilikonos, méretre vágható kötszer
 • sebragasztó
 • napégés, horzsolás, égési sérülés, forrázás miatti sérülés esetén: dexpantenol, alkohol tartalmú vitaminos hab
 • Napozás okozta leégés, égések és szúnyogcsípés okozta kivörösödött bőr: alkohol és rózsakivonat tartalmú folyadék, spray
 • naptej
 • szempirosodás, kisebb gyulladás esetén: szemcsepp
 • fájdalomcsillapításhoz: életkornak megfelelően kúp, szuszpenzió, tabletta
 • lázmérő
 • orrszi-porszi vagy egyéb hatékony orrszívó-megoldás
 • lázcsillapításhoz: életkornak megfelelően kúp, szuszpenzió, nagyobbaknál víz nélkül is lenyelhető tabletta
 • fejfájás ellen: életkornak megfelelően szuszpenzió, nagyobbaknál víz nélkül is lenyelhető tabletta
 • émelygésre: B6 vitamin, hányás elleni tabletta
 • kézfertőtlenítő kézmosó: otthonra + utazáshoz
 • 3az1-ben zselé égési sérülésekre
 • kullancsriasztó spray
 • zselépárna hűtéshez
 • csipesz, kullancskiszedő, körömolló
Cikkünk iránymutató, a leírtak betartása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást. Senkit nem bíztatunk arra, hogy otthon lásson el orvosi szakfeladatokat. De bizonyos sérüléseknél fontos, hogy az orvoshoz való eljutásig is kezelni tudjuk a helyzetet, és ideiglenesen ellássuk a sérülést. Cikkünk ehhez (is) kívánt segítséget nyújtani.

 

szerző: - Debrecenimami - 

szakmai lektor: dr. Gálos Zoltán gyógyszerész

Fotó: Debrecenimami; Pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére