Jelenlegi hely

Újabb tabu megdöntésére készülnek az idei Terézanyu pályázaton

Negyedik éve hirdeti meg Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. a Terézanyu pályázatot, amely az évek során a női tabuk megdöntésének pályázatává nőtte ki magát. Idén az anya-lánya kapcsolatok a téma. A pályázat arcai: Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő és lánya, Jordán Adél.

 

A nőktől őszinte írásokat várnak anyjukkal és lányukkal való kapcsolatukról, illetve arról, hogy mennyire határozza meg életüket az anyjuktól kapott minta. A pályázatokat május 1-jéig lehet beküldeni, a nyertes írások szerzői értékes nyereményeket és publikálási lehetőséget kapnak.

A 2010-ben indult Terézanyu pályázat célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A kezdeményezés fókuszába minden évben egy tabutéma kerül, arra ösztönözve a résztvevőket, hogy őszintén és kendőzetlenül írjanak tapasztalataikról, érzéseikről – ezzel is támogatva a témáról való párbeszéd elindulását.

Rácz Zsuzsa író szerint igazi darázsfészekbe, egészen pontosan családi fészekbe nyúlnak idén az anya-lánya témával: „Az édesanyánktól kapott minta meghatározza egész életünket, de különösen gyermekünkkel való kapcsolatunkat. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a kapott batyuból mit szeretnénk átadni saját lányunknak, és mit nem. De erről ritkán beszélünk nyíltan, mint ahogy arról is, hogy a bensőséges anya-lánya kapcsolat kialakításához gyakran feszültségekkel teli út vezet.”

Tavaly csaknem 400 írás érkezett be a Terézanyu pályázat felhívására az ország minden szegletéből. Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs vezetője úgy látja, ez a szám jól mutatja, hogy miért van szükség a kezdeményezésre. „ A mai nőknek irreális elvárásoknak kell megfelelniük, az elmúlt években azt láttuk, hogy mégis rengetegen éreznek lelkiismeret-furdalást, amiért nem tudnak nekik eleget tenni. A nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének elengedhetetlen része, hogy őszintén merjenek beszélni az őket érintő témákról, és így megtapasztalhassák, hogy nincsenek egyedül és nem maradnak magukra a problémáikkal.”

A pályázat idei témája tehát az anya-lánya kapcsolat, melyről felszabadító nyíltsággal beszél Lázár Kati, Kossuth-díjas színésznő és szintén színésznő lánya, Jordán Adél – így bátorítva a nőket, hogy ők is írják meg saját történetüket.

„Nagyon erős közöttünk az összetartozás, és éppen ezért sok az ellentét is. Ahogy a bogár görgeti maga előtt a terhét, én is úgy hozom magammal az igényt, hogy ha nekem nem is sikerült olyan jónak lennem, mint akartam, attól még a lányomtól elvárhatom, hogy jó legyen helyettem is. Adja isten, hogy Adélnál ennek vége szakadjon.” – vallott érzéseiről Lázár Kati. Édesanyjára reagálva Jordán Adél hozzátette, hogy a nagy hasonlóság a mai napig konfliktusokat okoz kettejük között.

Szvetelszky Zsuzsa kommunikációkutató az anyai mintával kapcsolatban kifejtette, hogy napjainkban sokkal több az egyéni életút, nincs egységes minta, mint korábban. Az egyik óriási különbség az, hogy ma már sok nő tudatos önismereti út után vállal először gyereket, és tudatosan más mintát igyekszik képviselni feleség- és anyaszerepben, mint amit otthonról hoz magával. Ez óhatatlanul vezet belső és külső konfliktusokhoz egyaránt, melyekről fontos beszélnünk.

A beérkezett pályázatokat a zsűri értékeli, melynek sorában több „lányos anya” foglal helyet, akik jól ismerik a témában rejlő tabukat és dilemmákat. A zsűri tagjai:

  • Akovács Éva főszerkesztő, Nők Lapja Psziché
  • Bartos Enikő író
  • Beke Zsuzsa kommunikációs vezető, Richter Gedeon Nyrt.
  • Dobó Kata színésznő
  • Jordán Adél színésznő
  • Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő
  • Rácz Zsuzsa író


A pályázatok legfeljebb 5000 karakter terjedelműek lehetnek (szóközökkel együtt), és egyes szám első személyben kell íródniuk. A pályaműveket word formátumban a www.terezanyu.hu honlapon keresztül tölthetik fel a pályázók május 1-jéig. A „négykezeseket” is várják, amelyekben anya és lánya együtt írják le történeteiket.

További információ és nevezés: http://www.terezanyu.hu/terezanyu-palyazat-2013/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Ugrás az oldal tetejére