Jelenlegi hely

Lelki köldökzsinór

Rengeteg vita és sokféle nézet alakult ki a magzati korról. Mára már tudjuk, a babák hallanak minket, sőt éreznek is, és nem csak a táplálék jut el hozzájuk a köldökzsinórral.

A 19. századig csupán a 2-3 éves, már beszélni tudó gyermekeket ismerték el külön személyiségnek. Sigmund Freud változtatta meg igazán ezt a nézetet. Pszichoanalízisei során megfigyelte, hogy már magzati létünk is befolyásolja későbbi életünket.

De mi is zajlik az alatt a bizonyos 9 hónap alatt? Hogyan tudjuk segíteni leendő gyermekünket már a pocakban?

A magzat már az anyaméhben érzékel:

  • Hallja a külvilág hangjait, az élesebb zajoktól megijed, összerezzen
  • Hallja az anya szívverését, pl. stresszes állapotban gyorsabb szívverésünket, így akaratlanul is tanúja lesz, ha idegesek vagyunk valami miatt
  • Érzékeli a hormonális változásokat, sőt a hormonokból kap is valamennyit
  • A hatodik hónaptól érzi a fájdalmat
  • Lát is: fényeket, foltokat
  • A bőrérzékelés kezdettől fogva működik, ez a legjelentősebb

Az anya depressziója, születés előtti stresszek, hormonális eltérések, immunzavarok, különféle fertőzések és környezeti befolyások, párkapcsolati zavarok, konfliktusok, mind hatással vannak a magzat agyára, személyiségének fejlődésére, alakulására. Ez azt is jelenti, hogy gyermekünket ebben a 9 hónapban sok, későbbi életútja során fellépő szellemi, és fizikai zavartól megkímélhetjük.

A legfontosabb, hogy a kezdetektől tartsunk vele kapcsolatot. Minden nap 10 percet szánjunk egy kis relaxációs zene mellett a csukott szemmel végzett meditációra, hintaszékezéssel egybekötve, beszéljünk hozzá, meséljük el milyen szép is a kinti világ, esetleg a családról, mindennapi életünkről tartsunk neki élménybeszámolót. Gondoljunk magzatunkra szeretettel. Figyeljük, mikor mozog, rugdos és érintésünkkel válaszoljunk mozgásaira. Sokat segít az ellazulásban a jóga is, itt kapcsolatot tudsz teremteni kisbabáddal és nem utolsósorban magaddal is.

Két magyar pszichoanalitikus, Raffai Jenő és Hidas György dolgozta ki az anya-magzat kapcsolatanalízist, mely módszer az anya és magzata között lelki köldökzsinórt hoz létre. S ha ez a lelki kapocs jól működik, akkor szülés-születés után a baba és az édesanya is úgy érzi majd, mintha mindig is ismerték volna egymást és ezer apró jelből bizonyosságot nyernek a közöttük fennálló kapcsolatról, amelyet nem megteremteni, csak folytatni kell.

Az első trimeszter lélektani feladata az ”egyek vagyunk” érzés kialakulása. A második trimeszterben, amikor a baba megmozdul, kialakul az ” egy önálló lény van bennem” érzés. A harmadik trimeszter a szülés köré csoportosul „a babám elhagyja a testemet”. Szerencsére ez az elválás nem végleges, hiszen a szoptatás egy erős kapocs marad, „testemből táplállak” érzéssel és szoros együttléttel.

 
Szerzők: Harsáczkiné Kovács Adrienn, Égető Eszter - Egrimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Ugrás az oldal tetejére