Jelenlegi hely

Teljeskiőrlésű pizzatészta - az egészséges táplálkozás jegyében

Íme egy újabb szuperegyszerű és gyors recept, a végeredmény pedig egy nagyon finom ebéd vagy vacsora! 

Ennek a pizzatésztának a titka, hogy a finomliszt mellett, teljeskiőrlésű lisztet is tartalmaz 1:1 arányban. Ha soknak érzed a teljeskiőrlésű liszt mennyiségét, akkor csak az egyharmada legyen az!

Miért is jó teljeskiőrlésű lisztet csempészni az ételeinkbe? 
A teljeskiőrlésű lisztek a gabonaszem egészét (héj, csíra, magbelső) tartalmazzák, így magasabb rosttartalommal bírnak. A magasabb rosttartalom miatt, az ezekkel készített ételek, lassabban emelik meg a vércukorszintet és sokkal jobban laktatnak. Ez az oka annak, hogy az egészséges, korszerű táplálkozás fontos elemei.

Nézzük a receptet!

Hozzávalók:
1 bögre (2,5 dl) finomliszt, 1 bögre teljeskiőrlésű búzaliszt, fél teáskanál méz, 1 tasak (7g) instant élesztő, 2 dl langyos víz, 1 evőkanál olivaolaj, 1 teáskanál tengeri só

Elkészítés:
A hozzávalókat egy nagy tálba összemérem, majd összegyúrom. 10 perc pihentetés után lisztezett felületen a gombócból kör alakot nyújtok. Persze ez lehet akár amorf is, a lényeg, hogy jó vékonyra (kb. 5mm vastagra) nyújtsuk a tésztát! 
Sütőpapírral borított tepsire átteszem. Ezután már csak ízlés és képzelet szab határt, hogy mi is kerül rá.

Ha kalóriabarát verziót szeretnél, akkor pedig a feltétnél ne spórolj a zöldségekkel (pl.: kukorica, cukkini, gomba.. ilyenkor a cukkinit érdemes előtte félpuhára párolni), tegyél rá tokányra vágott - serpenyőben előre megpirított - sovány húst (csirke, pulyka, sertés comb vagy karaj) és a tetejére reszelj egy kis vagy sok sovány sajtot vagy darabolj rá light mozzarellát!

Végül 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, ahol kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sül.

Jó étvágyat hozzá! 


Nagy Nóra Zsófia
dietetikus
Táplálkozz okosan

Hozzászólások

Miért kell méz a tésztába?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Fagyi napja: idén se hagyd ki!

Fagyi napja: idén se hagyd ki!

Az Élmény és Szakértelem Alapítvány idén is május 8-án rendezi meg a Magyar Fagylalt Napját. A csatlakozott cukrászdák és fagylaltozók 50%-os akció keretében várják a fagyi szerelmeseit. A kedvezményes fagyiár legalább 4 különböző fagylaltízre és az ezekből vásárolt összes gombócra vonatkozik.
Maxoljuk ki a kávézást!

Maxoljuk ki a kávézást!

Gratulálunk mindenkinek, aki sikeresen teljesítette a nagy húsvéti kihívást: takarítás, sütés-főzés, dekorálás, ajándékvásárlás, bájolgás a rokonokkal. És arra gondoltunk, a tipikus háziasszonynak most pont úgy hiányzik valami jó kis háztartási hack, mint egy nekifutásból hátbavágás. Így a héten arra adunk tippeket, hogyan találhatunk több élvezetet a hétköznapok legegyszerűbb élvezetében: a kávézásban. Mert kávézni jó, pláne, ha valaki szereti.
A digitalizáció változásával az agyunk is jelentősen változott

A digitalizáció változásával az agyunk is jelentősen változott

Nálatok sem csúszik le a kötelező olvasmány, mint kerék az olajos lejtőn? Nem véletlen! Megváltozott a gyerekeink agya a miénkhez képest: nem is egy területen és nem is keveset. Csak az elvárások nem változtak. 
Bolondok napja: Tavaszi tréfák, amikkel a gyerekeket is megnevettetheted

Bolondok napja: Tavaszi tréfák, amikkel a gyerekeket is megnevettetheted

Április 1-je a tréfák és nevetés napja., Mi lehet jobb módja annak, hogy a gyerekeket is bevonjuk, mint egy kis családi móka?
Ugrás az oldal tetejére