Jelenlegi hely

HACCP rendszergazda képzés – az élelmiszerbiztonság szakemberei

Az élelmiszer ellátási-lánc rendkívül hosszú és szerteágazó. Számos mellékágával találkozhatunk a hétköznapokban is. A rájuk vonatkozó higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások kifejezetten szigorúak, megfelelő betartatásuk képzett szakembert kíván.

HACCP kisokos kezdőknek

A HACCP kifejezésbe már bizonyára sokan futottak bele, ám azon túl, hogy az élelmiszerekhez van valamilyen köze, sok egyéb információ általában nem ismert. Elsőként mindenképpen érdemes feloldani a fogalmat, mely természetesen egy mozaikszó. Hazard Analysis and Critical Control Points, vagyis veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Ez önmagában természetesen bármely iparágra vagy ellátási láncra vonatkozhatna, a HACCP azonban kifejezetten az élelmiszerbiztonságot szolgálja. Ezzel együtt pedig természetesen a vásárlókat is védi.

A HACCP-koncepció ma is érvényes alapjai az 1970-es években kezdtek kialakulni. Az előírások azóta természetesen fejlődtek, mindig alkalmazkodva az adott korhoz. Mára az élelmiszerek nemzetközi kereskedelme szempontjából is fontos szerepet tölt be. A rendszer behálózza a teljes élelmiszeripart, a gyártástól a kereskedelemig, a boltokból a vendéglátóegységekig. Ebből is jól látszik, hogy a rendszert ismerő szakemberekre mindig nagy szükség van. A HACCP rdendszergazda képzés épp ezt az igényt igyekszik kieléteni.

A rendszer fő részei

A HACCP rendszer hatóköre a „termőföldtől az asztalig” tart. Ez az egyszerű hasonlat is jelzi, hogy az élelmiszerek teljes életútjára ráhatással van. Lényegében egy higiéniai és élelmiszerbiztonsági kockázatelemző rendszer, mely garantálja az alapanyagok és késztermékek megfelelő minőségét és lekövethetőségét. A rendszer jól leírható hét fő elemmel, melyekkel természetesen a HACCP rendszergazda képzés keretein belül is megismerkedhetnek a résztvevők. Ezen kritériumok természetesen szintén a már említett célokat szolgálják.

Az alapelvek fontos kezdő lépése a kockázatok azonosítása. Enélkül a további védelmi lépések sem kivitelezhetők. Ha megtaláltuk a hibafaktorokat, szükségünk lesz azon pontok felkutatására is, ahol ezek a legjobban megelőzhetők. Ezt követi a megfelelő kritériumok előírása, azok teljesítésének felügyelete, illetve a helyesbítő intézkedések meghatározása. Ha a folyamatok a helyükre kerültek, zárásul szükséges a preventív rendszer működésének tanúsítása, illetve a dokumentáció. Egy HACCP rendszergazda képzés pedig minden szükséges tudást megad ehhez.

A képzésről röviden

A HACCP rendszergazda képzés célja, olyan gyártásban, kereskedelemben vagy épp vendéglátásban dolgozó szakemberek képzése és továbbképzése, akik mélyrehatóan ismerik a rendszer egészét. Ezáltal képesek részt vállalni a rendszer kialakításában, bevezetésében, működtetésében és rendszeres felügyeletében egyaránt. A képzés az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást kivétel nélkül átadja, utóbbira kifejezetten nagy hangsúlyt fektetve. A gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően kész szakemberek kerülnek ki az iskolapadból.

A képzés során a résztvevők megismerik a HACCP rendszerekre vonatkozó érvényes előírásokat és vonatkozó rendszereket. Ismereteket szereznek az alapvető higiéniai és élelmiszerbiztonsági elvekről. Emellett természetesen a HACCP rendszerek gyakorlati oldalába is betekintést nyernek. A képzés végeztével biztos tudással távozhatnak, mely alkalmassá teszi őket egy széles körben alkalmazott élelmiszerbiztonsági rendszer üzemeltetésére.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére