Jelenlegi hely

HACCP rendszergazda képzés – az élelmiszerbiztonság szakemberei

Az élelmiszer ellátási-lánc rendkívül hosszú és szerteágazó. Számos mellékágával találkozhatunk a hétköznapokban is. A rájuk vonatkozó higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások kifejezetten szigorúak, megfelelő betartatásuk képzett szakembert kíván.

HACCP kisokos kezdőknek

A HACCP kifejezésbe már bizonyára sokan futottak bele, ám azon túl, hogy az élelmiszerekhez van valamilyen köze, sok egyéb információ általában nem ismert. Elsőként mindenképpen érdemes feloldani a fogalmat, mely természetesen egy mozaikszó. Hazard Analysis and Critical Control Points, vagyis veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Ez önmagában természetesen bármely iparágra vagy ellátási láncra vonatkozhatna, a HACCP azonban kifejezetten az élelmiszerbiztonságot szolgálja. Ezzel együtt pedig természetesen a vásárlókat is védi.

A HACCP-koncepció ma is érvényes alapjai az 1970-es években kezdtek kialakulni. Az előírások azóta természetesen fejlődtek, mindig alkalmazkodva az adott korhoz. Mára az élelmiszerek nemzetközi kereskedelme szempontjából is fontos szerepet tölt be. A rendszer behálózza a teljes élelmiszeripart, a gyártástól a kereskedelemig, a boltokból a vendéglátóegységekig. Ebből is jól látszik, hogy a rendszert ismerő szakemberekre mindig nagy szükség van. A HACCP rdendszergazda képzés épp ezt az igényt igyekszik kieléteni.

A rendszer fő részei

A HACCP rendszer hatóköre a „termőföldtől az asztalig” tart. Ez az egyszerű hasonlat is jelzi, hogy az élelmiszerek teljes életútjára ráhatással van. Lényegében egy higiéniai és élelmiszerbiztonsági kockázatelemző rendszer, mely garantálja az alapanyagok és késztermékek megfelelő minőségét és lekövethetőségét. A rendszer jól leírható hét fő elemmel, melyekkel természetesen a HACCP rendszergazda képzés keretein belül is megismerkedhetnek a résztvevők. Ezen kritériumok természetesen szintén a már említett célokat szolgálják.

Az alapelvek fontos kezdő lépése a kockázatok azonosítása. Enélkül a további védelmi lépések sem kivitelezhetők. Ha megtaláltuk a hibafaktorokat, szükségünk lesz azon pontok felkutatására is, ahol ezek a legjobban megelőzhetők. Ezt követi a megfelelő kritériumok előírása, azok teljesítésének felügyelete, illetve a helyesbítő intézkedések meghatározása. Ha a folyamatok a helyükre kerültek, zárásul szükséges a preventív rendszer működésének tanúsítása, illetve a dokumentáció. Egy HACCP rendszergazda képzés pedig minden szükséges tudást megad ehhez.

A képzésről röviden

A HACCP rendszergazda képzés célja, olyan gyártásban, kereskedelemben vagy épp vendéglátásban dolgozó szakemberek képzése és továbbképzése, akik mélyrehatóan ismerik a rendszer egészét. Ezáltal képesek részt vállalni a rendszer kialakításában, bevezetésében, működtetésében és rendszeres felügyeletében egyaránt. A képzés az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást kivétel nélkül átadja, utóbbira kifejezetten nagy hangsúlyt fektetve. A gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően kész szakemberek kerülnek ki az iskolapadból.

A képzés során a résztvevők megismerik a HACCP rendszerekre vonatkozó érvényes előírásokat és vonatkozó rendszereket. Ismereteket szereznek az alapvető higiéniai és élelmiszerbiztonsági elvekről. Emellett természetesen a HACCP rendszerek gyakorlati oldalába is betekintést nyernek. A képzés végeztével biztos tudással távozhatnak, mely alkalmassá teszi őket egy széles körben alkalmazott élelmiszerbiztonsági rendszer üzemeltetésére.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Az ADHD-s gyerek agya másként reagál jutalomra, büntetésre

Miért vallanak kudarcot a hagyományos nevelési módszerek az ADHD-s gyerekeknél? Az október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és a diszlexia tudatosításának hónapja. A viselkedési tünetek mögött gyakran specifikus kognitív gyengeségek állnak. Szerencsére ma már egyre kevésbé azonosítjuk az ADHD-t a „rosszasággal”, azonban sok szülő és pedagógus szembesül azzal a kihívással, hogy a hagyományos nevelési eszközök nem működnek. De a szakértő szerint az ADHD-val élő gyermekek motiválására is megtalálhatjuk a hatékony. stratégiát.
Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

Kézjel és koktél - segélykérés bántalmazás esetén

A legutóbb történt, kiskorút ért bántalmazás esete mellett szülőként sem mehetünk el szó nélkül, fel kell vennünk a kesztyűt és felkészítenünk gyermekeinket az ilyen helyzetekre is.
Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
Ugrás az oldal tetejére