Jelenlegi hely

Sétáld körbe a Balatont! - Májusban lesz a Balaton Camino

10 nap, 200 kilométer, 9 szállás és 300.000 lépés. Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino, bárki csatlakozhat hozzá, akár csak egy napra vagy egy köszönésre is május 18-27. között. A túrát három barátnő indította el, akik blogjukon folyamatosan beszámolnak az élményeikről.

Mekkora a Balaton kerülete? 300 000 lépés!

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino. A február helyett kellemesebb időben, májusban indul a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton Official támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a nyári szezonra készülő májusi Balaton.

Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap.

2017 februárjában a három barátnő, - akik régóta együtt dolgoztak - elhatározta, hogy körbesétálja a Balatont. 10 nap, 200 kilométer, 9 szállás – így állt fel a kívülről kényelmesnek tűnő, mégis hosszú távon nem kis kihívást jelentő program. Az út neve Balaton Camino lett, utalva arra, hogy nemcsak fizikai, hanem lelki utazás is kezdetét veszi a tó megkerülésével. 10 nap gyaloglás sok mindent átfogalmaz az emberben, van idő egyedül lenni, van idő gondolkodni és kikapcsolni – egészen más formában, mint ahogy azt az ember egy átlagos szabadság során teszi.

Ráadásul a lányok nemcsak rendesen dolgoztak a túra mellett – szabadúszóként –, hanem a kalandjaikról blogot is vezettek. Így történt, hogy az utat nem várt érdeklődés övezte: tévéstábok követték őket drónokkal, rádióinterjúk készültek, a falvak határában helyiek várták, hogy befussanak, sőt, többen – ismerősök és ismeretlenek is – csatlakoztak egy-egy szakaszra. Mindenhol akadt egy forró tea, egy kedves invitálás, egy „hajrá”, emellé csak plusz volt a befagyott Balaton egészen elképesztő téli látványa.

Mivel a bicikliút jól járható, és nincsenek benne nagy emelkedők, maga a naponta kitűzött 20-25 kilométer egy átlagos ember számára is teljesíthető, igaz, 10 napon át egymás után felkelni és nekiindulni néha nem egyszerű. Erdőkben, part mentén, nádasok mellett visz az út olyan csúcspontokkal, mint az akarattyai magaspart, a szürke marhás Kerekedi-öböl vagy a fonyódi kilátás a Badacsonyra és a tanúhegyekre. 

Közben találkoznak és beszélgetnek helyiekkel, balatoni kötődésű vendégekkel, fotóznak, és mesélnek a blogon. A cél megmutatni, hogy a Balaton minden évszakban tökéletes úti cél a kikapcsolódásra, és hogy körbesétálni különleges élmény – akkor is, ha valaki nem egyben, hanem szakaszonként teljesíti a távot. A sétában segítséget nyújtanak majd a Nagyon Balaton-megállópontok. Ezek a panorámásfotó-pontok egész évben várják a megérkezőket, hirdetve, hogy az út mindenki számára nyitva áll. 

Hány kilométert tesznek meg egy nap?

A legrövidebb táv 15 km-es lesz, a leghosszabb nap 26 km. Menet közben gyakran megállnak, nézelődnek, ebédelnek, bámulják a tájat, szóval nem lesz erőltetett menet. Néha leszakad valaki, néha mindenki együtt halad. 

Hol lesznek a szállások?

A menetrend alapján mindenki egyénileg foglalal szállást az adott településeken, az indulás előtt közzéteszik a pontos napi indulásokat. Általában reggel 9-10 körül indulnak majd a napi sétára, könnyen megközelíthető találkozópontokról fognak startolni.

Ha csak 1 napra szeretnék csatlakozni, akkor is mehetek?

Persze! Közzé fogják tenni a napi reggeli találkozópontokat, ahol könnyen csatlakozhatsz a csapathoz. Ha nincs kedved legyalogolni egy teljes napot, akkor is jöhetsz, gyere reggel, induljatok el együtt, aztán pihenés után újra csatlakozhatsz.

Mit hozzak magammal?

Készülj kényelmes, sportos ruhával. Főleg beton bringautakon sétálnak, ehhez megfelelő cipő lehet a futócipőd, bármilyen sportcipő amiben szívesen kirándulsz, vagy egy könnyebb túracipő is szuper lehet. Legyen nálad víz, némi harapnivaló, és készülj fel mindenféle időjárásra. Ezeket ne hagyd otthon: futócipő, vízhólyagtapasz, hintőpor, power charger, varrás nélküli túrazokni. 

Tervezett menetrend

2018. 05. 18. Balatonakarattya–Alsóörs 24 km 
2018. 05. 19. Alsóörs–Tihany 15 km 
2018. 05. 20. Tihany–Balatonszepezd 22 km 
2018. 05. 21. Balatonszepezd–Szigliget 23 km 
2018. 05. 22. Szigliget–Keszthely 20 km 
2018. 05. 23. Keszthely–Balatonfenyves 26 km 
2018. 05. 24. Balatonfenyves–Balatonboglár 18 km 
2018. 05. 25. Balatonboglár–Balatonszárszó 16 km 
2018. 05. 26. Balatonszárszó–Siófok 21 km 
2018. 05. 27. Siófok–Balatonakarattya 17 km

További információ

Blog

- Budapestimami -

Hozzászólások

Most komolyan a bicikli útra tervezitek a gyalogtúrátokat? Elképesztő... 

A kerékpár út a kerékpárosokè, a jár-da pedig a járó-kelőké. Egyébként május 19-én lesz a Tour de Balaton, 3 ezer bicajos fogja használni a biciklis utat...

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére