Jelenlegi hely

Elektromos fogyasztásmérő. Hogyan csökkenthető vele a villanyszámla? 

A háztartási energiatakarékosság, a spórolás fontos lépése, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi áramot fogyasztunk. Ha tisztában vagyunk a pontos áramfogyasztásunkkal, meg tudjuk határozni, milyen területeken, milyen háztartási eszközök optimalizálásával érhetjük el a legnagyobb megtakarítást. Kideríthetjük, mik a legnagyobb energiafalók az otthonunkban, és az is egyértelmű lesz, ha valamilyen eszközünk meghibásodott, és többet fogyaszt, mint kellene. Sőt, megtalálhatjuk gépeink optimális beállítását, üzemmódját is. Ebben segít a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Greendependent Intézet közös összeállítása. 

Magyarországon egy háztartás évente átlagosan 2500 kWh elektromos áramot használ fel, ami 625 kg CO2 kibocsátást jelent. Viszont pusztán tudatossággal, viselkedésváltozással az energia legalább 10, de akár 25 százaléka is megtakarítható - ez derült ki a GreenDependent Intézet által szervezett E.ON EnergiaKözösségek háztartási energiamegtakarítási verseny 10 éve alatt. Ez nem csak a károsanyag-kibocsátás szempontjából jelent nagy javulást, de ezen múlhat az is, hogy egy háztartás csökkentett vagy teljes árat fizet az áramért. 

Mérni, de mivel? 

De mit is tehetünk konkrétan, ha követni szeretnénk az áramfogyasztásunkat? Pofonegyszerű, mert szinte minden háztartásban, ahol használnak áramot, van fogyasztásmérő is, mégpedig a villanyóra. 

Első (nulladik) lépésként kezdjük el rendszeresen, 1-2 hetente leolvasni a fogyasztásunkat, és figyeljük meg, milyen életmódbeli változtatás mennyi megtakarítással jár! 

Elektromos eszközök vásárlásakor figyeljünk oda, azok mennyit fogyasztanak. Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Termékteszt szakértője szerint a nagyobb teljesítmény nem feltétlenül jelent nagyobb hatékonyságot is. Fontos, hogy használatba vétel előtt nézzük át gépeink használati útmutatóját, – hangsúlyozza- illetve beállításait, és térképezzük fel a funkciókat, hogy a legoptimálisabb használatot tudjuk beállítani.  Ezen felül, ha a tényleges fogyasztást meg akarjuk érteni, akkor pedig nincs más hátra, mint hogy beszerezzünk (akár kölcsönkérjünk) egy elektromos fogyasztásmérő készüléket! 

A beépíthető okoskonnektorok helyett célszerű a dugaljba csatlakoztatható, mobil, digitális kijelzővel ellátott típust választani, így egyetlen készülékkel fokozatosan a teljes háztartásunk áramfogyasztása feltérképezhető. Az egyik népszerű árkövető oldalon 2023 februárjában a legolcsóbb ilyen készülék 3800 forintba, a legdrágább pedig 11500 forintba kerül, a legtöbb eszközt a 6-8000 forintos árkategóriában találtuk. 

Fogyasztásmérőt vehetünk webshopokban, elektromos és műszaki cikkeket árusító boltokban, bolthálózatokban, de időnként feltűnik az élelmiszer diszkontláncok időszakos kínálatában is. Környezeti és spórolási szempontból viszont az a legjobb, ha nem vásárolunk, inkább kölcsönzünk vagy kölcsönkérünk egyet, hiszen néhány hét alatt fel tudjuk mérni az összes eszközünk fogyasztását vele. (Ha pedig mégis a vásárlás mellett döntünk, a felmérést követően adjuk kölcsön családtagjainknak, barátainknak is! Ha pedig mi vagyunk egy lakóközösség közös képviselője, javasolhatjuk a közös beszerzést, majd felváltva történő használatot.) 

Néhány lehetőség a fogyasztásmérő kölcsönzésre: 

Szervezet neve, elérhetősége 
Település 
Mennyibe kerül? 
Kapcsolat 
GreenDependent Intézet 
Gödöllő 
Ingyenes, 5000 forint a letéti díj, ami visszahozás után visszajár 
Átalakuló Wekerle 
Budapest XIX. ker. 
ingyenes, de adományt elfogadnak 
Gödi Öko Klub 
Göd 
Gödi lakosoknak 1 hétre ingyenes, hosszabbítható 

Ha nincs a közelünkben kölcsönzési lehetőség, próbálkozhatunk kölcsönkérni a helyi, illetve az online hulladékmentes, zöld csoportokban, közösségekben is, ilyenek például a Facebookon futó helyi Zero waste csoportok. 

Hogyan használjuk? 

A fogyasztásmérőnek van egy villásdugó, illetve egy dugalj része. A villásdugót dugjuk a konnektorba, a mérni kívánt eszközt pedig a fogyasztásmérő dugaljába. Típustól függően eltérő a fogyasztásmérők menürendszere, a többségük a fogyasztás mellett feszültséget és áramerősséget is mér. Válasszuk azt az opciót, ami a fogyasztást méri kWh-ban, és kezdődhet a mérés! 

Mivel a nagygépeink fogyasztják a legtöbbet, így ezek mérésével érdemes kezdenünk a fogyasztásmérést, ugyanis ezek optimális használatával takaríthatjuk meg a legtöbbet. Az Egyesület weboldalán gép típusonkénti tanácsokat is kaphatunk! 

Háztartási kisgépek és szórakoztatóelektronikai eszközök mérése 

Ezek az eszközök lényegesen kevesebbet fogyasztanak ugyan a nagygépeinknél, ugyanakkor sok ilyen eszközt használunk, némelyiket hosszú ideig vagy teljesen feleslegesen, és az is előfordulhat, hogy teljesen indokolatlanul hagyjuk őket bedugva vagy bekapcsolva. Így pedig már a sok kisebb fogyasztás is jelentősen megdobhatja a villanyszámlát. 

Arról, hogy a digitális szórakozásunkhoz használt eszközök mennyit fogyasztanak, részletesen már írtak az Egyesület szakemberei.  

Saját méréseink szerint pl. a wifi-router ugyanannyit fogyaszt, akár internetezünk éppen, akár nem, így a hosszabb passzív időszakokban érdemes kihúzni, kikapcsolni. A set-top box fogyasztása, bár kevesebb, ha éppen nem tévézünk, de összességében így is megközelítheti a tévénézéssel töltött időben fogyasztott energiát, így szintén érdemes áramtalanítani, amikor nem használjuk. Ne féljünk, ezzel nem teszünk kárt az eszközben, és a beállításaink sem vesznek el! Meghökkentő adat, hogy a háztartások teljes energiafogyasztásának kb. 9%-áért a stand-by, vagyis készenléti üzemmódban lévő eszközök fogyasztása felel. Járjunk nyitott szemmel, derítsük fel és iktassuk ki ezeket a rejtett energiafalókat! 

A jól működő laptop- és mobiltelefontöltők ugyan nem fogyasztanak, ha épp nem töltünk velük és bedugva hagyjuk őket, így nem feltétlenül szükséges kihúznunk azokat, de nem is ártunk vele, sőt, ez az apró tett hozzásegíthet minket ahhoz, hogy folyamatosan tudatosítsuk magunkban a környezeti felelősséget! 

A konyhai kisgépek esetében, ahogy a nagygépeknél már láttuk, a melegítés az, ami a legtöbb energiát fogyasztja. A GreenDependent egy munkatársa például annak járt utána a fogyasztásmérő segítségével, mennyi felesleges energiát emészt fel az a gyakori rossz szokás, hogy több vizet melegítünk a vízforralóban, mint amennyit felhasználunk. Mérései eredményét ebben a cikkben osztotta meg. 


Kávédarálás áram nélkül (A kép csak illusztráció- forrás: Freepik)

A kávédarálás is megoldható áram nélkül! 

Érdekes konyhai kísérlet lehet az is, ha fogyasztásmérő segítségével felderítjük, mennyi energiát fecsérlünk olyan eszközök használatára, amelyeknek van kézi alternatívája; vajon valóban szükségünk van elektromos citromfacsaróra, kenyérszeletelőre vagy aprítógépre? 

Érdemes tehát tudatosan, a saját háztartásunk fogyasztási adatainak birtokában használnunk az elektromos eszközeinket, és meglepően sokat faraghatunk a villanyszámlán! 

További információkért keressen minket: tve@tve.hu 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére