Jelenlegi hely

Idén is kiosztották a Richter Aranyanyu Díjakat

Csaknem 90 ezer szavazat érkezett a döntősökre.

Nyolc, az egészségügyben vagy pedagógusként dolgozó nő vehette át idén a Richter Aranyanyu Díjat, amelyet Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. alapított tavaly.

A 200 ezer forinttal járó elismerést azoknak a köztünk élő hősnőknek ítélik oda, akik nap mint nap sokat tesznek az emberekért, a családokért és a közösségekért. Ebben az évben többek között szívbetegek életkedvét visszaadó gyógytornász, édesanyja halála után féltestvérét egyedül nevelő fiatal asszisztens, mellrákot legyőző, és azóta önkéntes munkát végző orvosnő, valamint diákjának jótékonysági rendezvényt szervező tanárnő vehette át az Aranyanyu Díjat a november 30-án rendezett díjkiosztó gálán.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megmozdult az egész ország a Richter Aranyanyu Díj felhívására, melynek célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. Egy hónap alatt 145 városból és településről csaknem félezer jelölés érkezett a meghirdetett három kategóriában. Bárki ajánlhatott számára kedves pedagógust, egészségügyi szakdolgozót és orvosnőt. A jelölésekből kategóriánként 4 döntőst választottak ki, így összesen 12 Aranyanyu-jelöltet neveztek meg a díj alapítói.

A döntőbe kerültek közül egyrészt interneten zajló közönségszavazással választották ki a díjazottakat. Két hét alatt több mint 88 ezer szavazat érkezett a 12 döntősre. Emellett egy hattagú zsűri is odaítélt díjat minden kategóriában.

A zsűri tagjai:

  • Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője
  • Dobó Kata színésznő
  • Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó
  • Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója
  • Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző
  • Rácz Zsuzsa író


A díjazottak:

Pedagógus kategóriában a közönségdíjat az érdi Kovács Adrienn vehette át, akinek mindkét fiánál autizmust diagnosztizáltak. Mivel az oktatási intézmények nem fogadták be őket, beiratkozott a gyógypedagógiai főiskolára, hogy saját iskolát hozzon létre Down-kóros és autista gyerekeknek.

A zsűri Börcsök Klárának, a derecskei Bocskai István Általános Iskola gyermekvédelmi felelősének ítélte a díjat. Klára az iskolai munkája mellett létre a Tanodát, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket támogatnak tanulmányaikban.

Orvosnő kategóriában a legtöbben Dr. Kenessey Andreára voksoltak, aki a fővárosi Bajcsy- Zsilinszky Kórház kardiológiai osztályán dolgozik. Két éve mellrákot diagnosztizáltak nála. Felépülése óta önkéntesként hívja fel a nők figyelmét az önvizsgálat fontosságára, előadásokat tart, és szűrőprogramokat támogat.

A zsűri választása Dr. Kelemen Edit neonatológus főorvosra esett, aki a kecskeméti kórház újszülött- és csecsemő osztályán dolgozik. Egyik jelölője azt szeretné megköszönni a doktornőnek, hogy 3 és fél hónapig küzdött sikeresen a 740 grammal született kisfiáért, és mellette még sok másik kisbabáért.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Kovácsné Tóth Hajnalka lett, aki az Orosháza Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozik főnővérként, emellett az intézmény ápolási igazgatóhelyettese. Az elmúlt 12 évben egy remekül működő csapatot kovácsolt a nővérekből.

A zsűrinek talán ebben a kategóriában volt a legnehezebb dolga, ezért is döntött úgy, hogy megosztott díjat ad át. Az egyiket Szemes Alexandra, a Sárvári Rendelőintézet sebészeti szakrendelésén dolgozó asszisztens kapta. A 23 éves lány és két testvére életét néhány hónappal ezelőtt tragédia árnyékolta be, elvesztették édesanyjukat. Azóta Szandra neveli négy éves kishúgát, emellett a munkahelyén is lelkiismeretesen helytáll.

A másik díjat Dr. Palotásné Faragó Gabriella budapesti gyógytornásznak adták át, aki az idei rekorder a rá érkezett jelölések számát nézve. Rengeteg páciense ragadott klaviatúrát, hogy kifejezze háláját. Komoly szívműtéten átesett emberek járnak tornájára, és kapják vissza a reményt, hogy érdemes élni.

A Nők Lapja Cafe különdíját Vigyikánné Horák Andrea, a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola történelem és földrajz szakos tanára vehette át. A pedagógus jótékonysági rendezvényt szervezett korábbi diákjának, amikor megtudta, hogy a kosárlabdázó fiú lábfejét amputálni kellett. Az Önzetlenség Napján az egész város összefogott, így összegyűlt a lábprotézishez szükséges pénz.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Ugrás az oldal tetejére