Jelenlegi hely

Hogyan enyhíthető a derékfájdalom terhesség alatt?

Csodálatos tudni, hogy egy új élet nő a méhedben, és hamarosan a család is bővülni fog. Nem tagadható azonban, hogy a terhességgel gyakran összefüggő tünetek a legjobb esetben is meglehetősen kellemetlenek. Az émelygés, a fáradtság és a lábak duzzanata csak néhány példa, amely sok kismama életét megnehezíti.


Fotó: freepik.com

Egy másik gyakori probléma, amely néha még a születés után is fennáll, az a derékfájdalom. Megjelenése nem meglepő: nő a súlyod, megváltozik a súlypontod, túlterhelődik a gerinced, az izmok és az ízületek, ezen a stressz és a fáradtság sem segít. Ebben a cikkben azonban nem a hátfájás okaira koncentrálunk, hanem azokra az intézkedésekre, amelyekkel megelőzhető vagy enyhíthető. A manuálterápia Győr például egy olyan rendkívül hatékony terápiás eljárás, amely a terhesség alatt is elfogadott alternatív gyógymódot jelent. Fedez fel további hasznos tippeket, amelyek segítenek megbirkózni ezzel a problémával!

Ügyelj a testtartásodra

Mint fentebb említettük, a terhesség alatti derékfájdalom egyik lehetséges oka a súlypont megváltozása. Ahogy a baba növekszik, a súlypont előre mozdul, és ezt a hátradőléssel próbálod „korrigálni”. Ez azonban csak további nyomást gyakorol a hát alsó részének izmaira, ami hátfájást okoz. Ezért fontos, hogy jobban odafigyelj a testtartásodra: ülj egyenesen, mellkasoddal előre, vállaidat hátrahúzva.

Tedd el a magas sarkút

Bármennyire is szereted terhesség alatt mondj le róla. Amellett, hogy kényelmetlen, növeli a balesetveszélyt. Nyugi, nem kell lapos talpú cipőt hordani, elegendő lecserélni alacsonyabb, kényelmes sarkú cipőre, amely megtámasztja a láb ívét.

Ügyelj arra mit és hogyan emelsz

Terhesség alatt nem szabad nehéz tárgyakat felemelni. Még ha kisebb vagy könnyebb tárgyról van szó, akkor is ügyelj az emelési technikára: tartsd egyenesen a hátad, hajlítsd be a térded, és ne a hátad, hanem a lábad használd az emeléshez. Ne felejtsd el: szabad, sőt tanácsos segítséget kérni, amikor szükség van rá.

Kerüld a hason vagy háton alvást

Egy másik részlet, amire figyelned kell, az a testhelyzet, amelyben alszol. Javasoljuk, hogy próbálj rászokni arra, hogy egyik vagy mindkét térded behajlítva van, esetleg néhány párnával a térded között, a has alatt és a háton elhelyezve.

Rendszeres testmozgás

Nemcsak a terhesség alatti derékfájdalom megelőzésében, hanem annak enyhítésében is segíthet. A gyaloglás, az úszás, a jóga és a Pilates csak néhány példa a terhes nők biztonságos és hatékony gyakorlataira.

A hátfájás tehát a terhesség egyik leggyakoribb tünete, és több oka is lehet. Bár természetes, ez nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni rá. Tartsd szem előtt a fenti tippeket – ezek segíthetnek megelőzni vagy enyhíteni.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!
Ugrás az oldal tetejére