Jelenlegi hely

A munkaerőpiac fő trendjei 2022-ben

A 2021-es év számos munkaerő-piaci trend alma materévé vált. Befolyásuk 2022-ben csak növekedni fog. A "Today" Magyarország egyik vezető állásgyűjtő portálja, a Jooble szakértői-elemző központjának véleményére hivatkozva ír erről. Az olvasás után pedig aktuális állásokat Győrben itt találhat.

Fő trendek és előrejelzések 2022-re

Hibrid munkaformátum. A cégek egyre rugalmasabbak, az igény-ajánlat képlet szerint dolgoznak. 2020-ban a munkaadók attól tartottak, hogy alkalmazottaik nem tudnak távmunkát végezni, és igyekeztek minél hamarabb visszatérni az irodába. A gyakorlat azonban mást mutatott: az emberek szerették a távmunkát. Itt mutatkozott meg a hibrid munkaforma irányába mutató tendencia, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára az otthoni és az irodai munka kombinálását.

Így nem érzik magukat elszigetelve a kollégákkal való találkozáskor, és mindemellett kevesebb időt töltenek az úton, pénzt az intézményekben étkezésre.

A munkavállalói elkötelezettség szintjének fenntartása. A munkaadók egyre többet kezdtek gondolkodni: hogyan vonják be az embereket magának a cégnek a fejlesztésébe. Végül is ez egyesíti az embereket, lehetővé teszi számukra, hogy jobban felfedjék potenciáljukat, önbizalmat nyernek, hogy a cég mindenkit értékel, megbecsüli alkalmazottait.

Az alkalmazottak széles földrajza. Széles keresőmező munkaadók és álláskeresők számára egyaránt. Hiszen a távoli időbeosztásnak köszönhetően nem csak más városban, hanem az országban is találhat munkát, szakembert.

Az értékrend változása. A koronaválság megviselte az embereket. Aggódnak lelki állapotukért, testi egészségükért. A vállalatok olyan szociális projekteken keresztül vonják be az embereket, amelyek az ellátás szintjén egyesülnek.

Jó közérzeti programok. Ez a pszichoanalitikusok toborzása a cég munkatársai közé. A cégek értik, hogy szükség van a szakemberekkel való együttműködésre, és néhányan felkérik őket, hogy képzéseket tartsanak az alkalmazottakkal.

További digitalizálás. A digitalizálási folyamatok 2022-ben felerősödnek. Minden vállalat alkalmazottai számára elengedhetetlen a tudás fejlesztése, az információs segítségnyújtás és általában az egymással és a vezetőséggel való kommunikáció. Ez megvalósítható akár chatbotok, különféle új alkalmazások formájában.

Az ismeretek és készségek átképzése és továbbképzése új normál körülmények között. Az emberek erőforrásban való megtartása a munkaadók fő feladata 2022-ben. A cégek elkapták a 2021-es trendet, amely lehetővé teszi alkalmazottaik tudásának és készségeinek fejlesztését, ezáltal mindenki hatékonyságának növelését. 2022-ben ez a tendencia erősödni fog.

Kit keresnek a munkáltatók?

A legtöbb munkaadó reagál a keresletre, és megpróbálja munkakörülményeit az álláskeresőkhöz igazítani. Ez történt a hibrid formátummal, amikor a magyarok szerettek felváltva dolgozni, az "iroda-otthon" elv szerint.

2020-hoz képest a munkáltatói ajánlatok részmunkaidős foglalkoztatásra 2%-kal, az álláskeresőké 3%-kal nőttek. Ezzel összefüggésben a teljes foglalkoztatottság (amely mindig is trendben volt és marad is) tavaly némileg elvesztette pozícióját. A munkaadók 2%-kal kevesebb főállású állást adnak ki, a keresők 5%-kal kevesebben jelentkeznek ilyen feltételekre.

A szakember szerint a minimálbér közelmúltban történt emelése hatással lesz az alacsony fizetésű munkavállalók bérének növekedésére, különösen a közszolgálatban. Emellett bejelentették, hogy folytatódik a pedagógusbérek fokozatos emelése. Ezek a változások a kapcsolódó iparágakat is érinthetik.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére