Jelenlegi hely

A munkaerőpiac fő trendjei 2022-ben

A 2021-es év számos munkaerő-piaci trend alma materévé vált. Befolyásuk 2022-ben csak növekedni fog. A "Today" Magyarország egyik vezető állásgyűjtő portálja, a Jooble szakértői-elemző központjának véleményére hivatkozva ír erről. Az olvasás után pedig aktuális állásokat Győrben itt találhat.

Fő trendek és előrejelzések 2022-re

Hibrid munkaformátum. A cégek egyre rugalmasabbak, az igény-ajánlat képlet szerint dolgoznak. 2020-ban a munkaadók attól tartottak, hogy alkalmazottaik nem tudnak távmunkát végezni, és igyekeztek minél hamarabb visszatérni az irodába. A gyakorlat azonban mást mutatott: az emberek szerették a távmunkát. Itt mutatkozott meg a hibrid munkaforma irányába mutató tendencia, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára az otthoni és az irodai munka kombinálását.

Így nem érzik magukat elszigetelve a kollégákkal való találkozáskor, és mindemellett kevesebb időt töltenek az úton, pénzt az intézményekben étkezésre.

A munkavállalói elkötelezettség szintjének fenntartása. A munkaadók egyre többet kezdtek gondolkodni: hogyan vonják be az embereket magának a cégnek a fejlesztésébe. Végül is ez egyesíti az embereket, lehetővé teszi számukra, hogy jobban felfedjék potenciáljukat, önbizalmat nyernek, hogy a cég mindenkit értékel, megbecsüli alkalmazottait.

Az alkalmazottak széles földrajza. Széles keresőmező munkaadók és álláskeresők számára egyaránt. Hiszen a távoli időbeosztásnak köszönhetően nem csak más városban, hanem az országban is találhat munkát, szakembert.

Az értékrend változása. A koronaválság megviselte az embereket. Aggódnak lelki állapotukért, testi egészségükért. A vállalatok olyan szociális projekteken keresztül vonják be az embereket, amelyek az ellátás szintjén egyesülnek.

Jó közérzeti programok. Ez a pszichoanalitikusok toborzása a cég munkatársai közé. A cégek értik, hogy szükség van a szakemberekkel való együttműködésre, és néhányan felkérik őket, hogy képzéseket tartsanak az alkalmazottakkal.

További digitalizálás. A digitalizálási folyamatok 2022-ben felerősödnek. Minden vállalat alkalmazottai számára elengedhetetlen a tudás fejlesztése, az információs segítségnyújtás és általában az egymással és a vezetőséggel való kommunikáció. Ez megvalósítható akár chatbotok, különféle új alkalmazások formájában.

Az ismeretek és készségek átképzése és továbbképzése új normál körülmények között. Az emberek erőforrásban való megtartása a munkaadók fő feladata 2022-ben. A cégek elkapták a 2021-es trendet, amely lehetővé teszi alkalmazottaik tudásának és készségeinek fejlesztését, ezáltal mindenki hatékonyságának növelését. 2022-ben ez a tendencia erősödni fog.

Kit keresnek a munkáltatók?

A legtöbb munkaadó reagál a keresletre, és megpróbálja munkakörülményeit az álláskeresőkhöz igazítani. Ez történt a hibrid formátummal, amikor a magyarok szerettek felváltva dolgozni, az "iroda-otthon" elv szerint.

2020-hoz képest a munkáltatói ajánlatok részmunkaidős foglalkoztatásra 2%-kal, az álláskeresőké 3%-kal nőttek. Ezzel összefüggésben a teljes foglalkoztatottság (amely mindig is trendben volt és marad is) tavaly némileg elvesztette pozícióját. A munkaadók 2%-kal kevesebb főállású állást adnak ki, a keresők 5%-kal kevesebben jelentkeznek ilyen feltételekre.

A szakember szerint a minimálbér közelmúltban történt emelése hatással lesz az alacsony fizetésű munkavállalók bérének növekedésére, különösen a közszolgálatban. Emellett bejelentették, hogy folytatódik a pedagógusbérek fokozatos emelése. Ezek a változások a kapcsolódó iparágakat is érinthetik.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Ugrás az oldal tetejére