Jelenlegi hely

12 mesés kaland magyarországi meseösvényeken

12 meseösvény szerte az országban, ami izgalmas közös családi vagy randiprogramnak ígérkezik. Lelassulni, játszani, nevetve-beszélgetve tanulni, felfedezni az országot, a meséket, magunkat.

1. Boszorkányok az erdőben: Soproni Parkerdő – Boszorkány meseösvény

A szűk 1 kilométeres meseösvény 8 állomásán különböző ügyességi és logikai játékoknak köszönhetően boszorkánytörténetek elevenednek meg a gyerekek előtt.

Egy térkép segítségével barangolhatjátok be a helyszíneket, ügyességi feladatok, akadályok, mesék között vezet az ösvény a Károly-kilátóhoz. Az egyes állomásokon pedig pecséteket lehet gyűjteni, ami a végállomáson váltható be jutalomért cserében.

További képeket a meseösvényről itt nézhetsz meg! (A fotó forrása)

 

2. Palóc népmesék és próbatételek: Noszvaj – Sárkányvadász Családi Meseút

Az ország első meseterápiás tanösvénye 10 palóc népmesét megelevenítő meseházzal, 7 próbatétellel és sok játékos feladattal várja a családokat. Az összesen 7 km-es út kezdő és záró pontja a noszvaji Harmónia kávézó és a Rozika cukrászda. A Meseút az év minden napján elérhető, a kezdőállomásunk nyitvatartási idejében.

 

A fotó forrása

A Meseút egyik állomása egy Mesekönyv-csere-bere pont, otthonról hozhattok néhány gyerek- vagy mesekönyvet, amit a ládában található könyvekre cserélhettek. Egy másik állomáson lehetőség van apró meglepetéseket is elhelyezni a következő meseutas számára.  Lehet otthonról hozni egy-egy apróságot, "kincset" amit ott lehet hagyni cserébe.

A különleges meseállomások bejárása után a gyerekek Sárkányvadász Családi Meseút oklevelet kapnak.

A Meseút csak készpénzzel fizethető, valamint 3000 Ft kauciót kérnek a kulcsért (a kulcs visszaadásakor visszakapható)

A fotó forrása

Még több varázslatos élményre vagy kíváncsi a Meseúttal kapcsolatban? ITT és ITT tájékozódhatsz!

3. Kővágószőlős – Jakab-hegyi meseösvény

A meseösvény három turistaútvonalat érintve mesés formában mutatja be a gyerekeknek a táj természetvédelmi, kultúrtörténeti értékeket, az erdő állat- és növényvilágát, mondáit. 

Az ösvény mentén elhelyezett mesetáblák gondoskodnak a tanulásról, a rajta lévő QR kódokkal tovább bővíthetőek ismereteink. A mese izgalmát a látnivalók is gazdagítják, az ösvények mentén a Jakab-hegyi pálos kolostor romjai vagy a vaskori földsánc maradványait, remetebarlangot, egykori kőbányát is találunk.

Ha még több infót szeretnél tudni a meseösvényről, ITT bővebben is olvashatsz róla!

4. Szászorszép Meseösvény - Vadvirág méhes-és gyógyítókert Orfalu

Az élményt, tudást adó különleges atmoszférájú Százszorszép meseösvény 6 házikóját kb. 1 óra alatt lehet végig járni. A meséket a kert tulajdonosa, az ötletgazda Gyenes Csilla földrajz-biológia szakos pedagógus és szaktanácsadó választotta. 
Ágoston Gábor és a Gotthárd TV kisfilmet is forgatott a nem oly régen elindított Meseösvényről és a méhészkedéssel, apiterápiával, gyógynövényekkel foglalkozó kertről.

Kép forrása

A tájba illő mesék, legendák végén beszélgetésindítónak szánt meseterápiás és természetrajzi kérdés, feladat is található. A túra végén a vándorok finom mentás, citromos üdítőt kapnak.

Fontos, hogy be kell jelentkezni például Facebook oldalukon ITT , hogy fel tudjanak készülni a meseösvényt járók fogadására: Vadvirág méhes-és gyógyítókert Orfalu, Fő út 44. Gyenes Csilla Tel: 06203408735

5. Hétmérföldes léptekkel - Lillafüredi Hétmérföldes Meseút

A Hétmérföldes Meseút árnyas fái igazi hűs kalandot ígérnek a legforróbb nyárban is, már a kiindulópontja, az Erdővarázs Panzió is garantálja. Itt veheted meg a belépőjegyet nyitvatartási időben, és az utad végeztével ide kell visszahoznod a mindent nyitó kulcsokat.

Az útvonal csak 4 km, nagyobb része erdei sétány nagyobb emelkedők nélkül, kényelmesen bejárható 1,5-3 óra alatt. Lehetőséget teremt Lillafüred e részének felfedezésére, bemutatására, a kulturális örökségének megismertetésére. 

Fotó forrása

A gyerekeket 7 próbabétel várja, a kaland végén pedig elismerő oklevelet kapnak a kis Meseutazók! 

A Meseút az év minden napján elérhető, a kezdőállomás nyitvatartási idejében. Indulás előtt érdemes telefonon érdeklődni! Kapcsolat: +36 30 684 0907

6. A víz tündére és a fák szellemei őrzik léptedet a Felsőőrsi meseösvényen

A falu központjából induló meseösvény állomásai a kivisznek a közeli erdőbe, majd egy árnyas, patak melletti ösvényen kanyarodik vissza a faluba. A szépen festett mesedobozokban különböző, a tájhoz kapcsolódó mesék például A víz tündére vagy a Két róka olvashatóak és persze egy-egy feladatot is találunk. 

Fotó: www.debrecen.imami.hu

Újdonság a balatoni programajánlatok között, hiszen mindössze 2022 óta látogatható. Az 5 állomás bő 2 óra alatt bejárható a gyerekekkel is kényelmesen. Az alkonyati erdőn áthaladva kis kalandtúra hangulatot ad a családnak, a gyerekek imádni fogják.  Csoportok esetében nyomtatott kalandor füzeteket és hűtőmágneseket a felsőörsi könyvtárból lehet kérni. 

Az állomások részletei, a letölthető útlevél ITT található.

7. Kincskeresés a kincset érő barlangban: Aggteleki Kincskereső játékösvény

Igazi kalandos kincskeresés vár a gyerekekre, akik a vidám, játékos ügyességi feladatok során ismeretet gyűjtenek a környék élővilágáról, természeti értékeiről. A 6 állomásos, 1 km hosszú játékösvény húsvéttól október végéig látogatható.

Fotó forrása 

A barlangbejárat közelében lévő Tourinform Irodában beszerezhető a menetlevél, a kincskereső térkép, a matricagyűjtő és a matricák, illetve egy fatojás, aminek szerepe lesz a játék során. A helyes megfejtést bemutató gyerekek ajándékot is kapnak. Indulási helyszín: A Baradla-barlang bejárata

8. Mátrai banyák tanyája : Banya Tanya, Mátraszentimre

Falu szélén nem Öreg néne, hanem 2 boszorkány, anya és lánya lakik, akik vidám, kreatív, folyton megújuló játékudvarukon várják a látogatókat. A gyerekek az ügyességi feladatokkal, kézműveskedés alatt megmutathatják, milyen boszorkány válna belőlük. Az 1-3 km hosszú varázserdő túrákon bemutatják az erdő és annak rejtett titkait.

Főleg a nyári időszakban zajlik a boszorkánytoborzás, a program időfüggő.

Kép forrása

A Banya Tanya bejárata előtt varázsládából választható egy mese, a rövid, 1 km-es meseösvény pedig innen pár lépésnyire kezdődik. A rövid erdei túrák közben találkozunk a sárkányok birodalmával, a mosolygós napraforgóval, és eljutunk Tündérországba. Indulási helyszín: Mátraszentimre, a Maléter Pál utca 28. szám alatt található a Banya Tanya

9. HanGYA DAni megmutatja a rét titkait: Katalinpusztai Kirándulóközpont - Gyadai Tanösvény

A Gyadai tanösvény a Legyél te is kiserdész óvodás tanösvény valamint és a Madártani tanösvény a Vác környéki erdők szabadon látogatható tanösvényei.

Amennyiben a Katalinpusztai Látogatóközpont közelében található Gyadai Tanösvényt választjátok, HanGYA DAni fog titeket megismertetni az erdő, a rét életével.

Kép forrása

Az 5 kilométeres szakaszon betekinthettek az erdészek életébe is. Izgalmas látnivalókban az útvonal: Óriások pihenője, kanyargós pallósor a lápos Lósi – patak medrében, 30 méter hosszú függőhíd a Naszály egyik mély vízmosása felett és a legnagyobb kedvenc a Hangyavasút!

Még több infóra van szükséged? Keresd fel Facebook oldalukat!

10. Tőzike Tündér őrzi a pallóösvényt Zalakaroson

Nem akárki, Tőzike tündér maga őrzi a zalakarosi Égerösvény pallóösvényét. Az 5 állomásból álló természetismereti tanösvény a környező erdőrészlet élővilágát, a természeti értékeket, az erdő működését dolgozza fel látványos tájékoztató táblákkal, interaktív elemekkel, mesefigurákkal.

Kép forrása

A megközelítés tömegközlekedéssel, kerékpárral, autóval is könnyen lehetséges, számos tábla jelzi a helyszínt. A 250 méter hosszú pallóösvényen padokat is elhelyeztek, játszótér és mosdó is van a közelben.

Külön örvendetes, hogy a mozgáskorlátozottakra is gondoltak, mivel mind a fogadótér, mind az itt található indítótábla megközelítése akadálymentes. Az első táblánál pedig Braille írásos táblák kerültek kihelyezésére.

Az ösvényről INNEN még többet megtudhatsz.

11. Baranyai kincsek: Mesevers tanösvény, Babarc – Liptód

A Babarc és Liptód között mesés tájban húzódó Mesevers tanösvény két különálló szakaszból áll, a környék érdekességeit, természeti szépségeit mutatja be. A tanösvény megálmodója: Treitz Károly, aki maga is vezet túrákat.

A kép forrása

Az ösvény útvonala nincs kitáblázva, a tájékozódást az egyéni túrákhoz a két alig 200 fős lakosú csodás kisközség, Babarc és Liptód központjában elhelyezett információs tábla segíti. Telefonnal, QR-kód leolvasóval letölthető online térkép is segíthet a tájékozódásban. Az útvonalon két hosszabb körtúra járható be (12 és 8 km), mindkét körben 8 állomás van, az itt elhelyezett ládikókban találunk információkat az út folytatásához, és versikéket is, melyek az adott helyszínhez köthetők.

Az évente több alkalommal megrendezett ingyenes tematikus túrákon meséket, verseket olvasnak fel, találkozókra van lehetőség például Aranyosi Ervin költővel, vagy épp éjszakai teliholdnéző borkóstolós kirándulásra van lehetősége a bátraknak. Az időpontokért nézd meg a tanösvény Facebook-oldalát!

12. Digitális meseösvény - Interaktív városnézés ovisoknak Budapest után már Pécsen, Debrecenben, Szegeden és Győrben is!

Korábban egy teljes cikkben foglalkoztunk már ezzel a klassz kezdeményezéssel. Országszerte közel 70 állomással séta közben hétköznapi tereptárgyak és városi nevezetességek elevenednek meg a manók meséivel.

Az ingyenes mesélő sétákon a szülőknek a manók cinkosaként a megfelelő helyre kell navigálniuk, ahol együtt meg kell hallgatniuk a manók üzenetét, amik csak a mesébe foglalt látnivalók közelében szólalnak meg.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére