Jelenlegi hely

GYES és GYED, segítség a gyermeknevelésben

Családalapítás a munka árnyékában.

A munka és a gyerekvállalás kettőssége régóta jelenlévő dilemma a családalapításra készülők életében. Hogyan oldható meg a munkából való időszakos kilépés, illetve ez anyagilag mennyire terheli meg háztartásunkat? Fontos kérdések, de utóbbira részben választ adhat a különböző gyermekgondozást segítő támogatások kalkulációja.

KÉP 1 - A munka melletti gyermekvállalás megfontolt döntést igényel

A család és a munka egyensúlya egy folyamatosan felszínen lévő kérdés. Ki könnyebben, ki nehezebben, de mindenki próbálja megoldani azt, hogy meglegyen a kellő balansz a munkában és az közösen töltött szabadidőben. Napjaink újhullámos munkavégzési formái mellett, mint amilyen például a távmunka is, ez már jóval könnyebben megoldható. A lazább, szabadabban beosztható munkarend kedvez a magánéletnek, ugyanakkor a munkavégzés minősége sem csorbul. Sokak számára azonban ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, így jóval nehezebb dolguk van, ha mindenre és mindenkire kellő figyelmet szeretnének fordítani.

A mindennapos munkavégzés és a karrier kérdése már a családalapítás során is gyakran felmerül. A gyermekvállalás önmagában is komoly elhatározás, így kellő megfontoltságot igényel. Tekintve, hogy a gyermek megszületése után egyik vagy másik szülő megkezdheti neki jogosan járó 2-3 éves távollétét, az időfaktor itt kevéssé releváns. Anyagi szempontból azonban közel sem mindegy, hogy a leendő szülők közül kinek éri meg jobban igénybe venni a különböző támogatásokat és egyáltalán, ki jogosult bizonyos formáira. Hiszen míg például a GYES alanyi jogon jár a gyermeket vállaló szülők egyikének, addig a GYED már külön igénylési folyamathoz és feltételekhez kötött.

Államilag támogatott gyermekvállalás

Ha a gyermekvállalás felelőssége és egyáltalán a döntés folyamata nem lenne elég, a különféle igénybe vehető támogatások dzsungelében is rendkívül könnyű elveszni. GYES, GYED, CSED – számtalan alkalommal találkozunk ezekkel a betűkombinációkkal, ugyanakkor valószínűleg csak sejtjük a mögötte lévő tartalmat. A lényeg igazából mindegyik esetén annyi, hogy ezek az állam által nyújtott gyermeknevelési/gondozási támogatások, melyek a gyermek születését követő években igyekeznek bizonyos összegekkel enyhíteni az anyagi terheket, vagy épp kompenzálni a munkabér kieső hányadát. És ha tényleges különbséget szeretnénk tenni, akkor épp a munka világának környékén érdemes keresnünk.

KÉP 2 - A GYED komoly anyagi segítséget nyújt a gyerekneveléshez

Ahogy már említettük, a támogatások közül a GYES alanyi jogon jár a gyermek 3 éves koráig, ám ennek összege mondhatni minimális, havi 28.500 forint. Ugyanakkor más támogatásokkal is kombinálható, mint például a GYED, vagyis gyermekgondozási díj. Ez már kicsit bonyolultabb kérdés, hiszen a GYED igénylésének kifejezetten jól körülhatárolható feltételei vannak. Alapfeltétel ugyanis az elmúlt két év során meglévő összesen 365 nap biztosítotti státusz. Ez természetesen vonatkozik a különböző felsőfokú tanulmányokra is, ám a legvalószínűbb, hogy a bejelentett munkával együtt rójuk le a társadalombiztosítás díját is, a bruttó fizetésünkből levont tételként. Itt ér tehát össze a GYED és a munkavégzés.

Kiszámítható havi bevételek

Bár a fentiekben igyekeztünk a lehető legtárgyilagosabban meghatározni a különbségeket, az, hogy havi szinten mennyi pénzhez juthatunk, már egészen más kérdés. Az újdonsült szülőként elérhető havi jövedelem lényegében az említett két-három tételből, tehát a CSED – GYED – GYES háromszögből rakható össze. És igazából a sorrend is nagyjából ugyanez. A kézhez kapható összeg pedig időarányosan csökken. A CSED esetén kapjuk a legnagyobb összeget, a GYED már valamivel kevesebbet kínál, a GYES pedig a fentebb is említett csekély összeg, ám ez utóbbi párhuzamosan is igénybe vehető más támogatásokkal. A döntő faktor a nekünk járó összegeknél pedig havi bruttó munkabérünk, hiszen ez képezi a számítás alapját.

Mára szerencsére rendelkezésre állnak különféle online kalkulátorok. Ahogy például pár kattintással kiszámolhatjuk a bruttó-nettó munkabér különbségét, úgy megtehetjük ezt a családtámogatásokkal is. Ehhez elég megadnunk a bruttó bérünket, a biztosítotti státuszunk elmúlt két évére vonatkozó időtartamát és más, támogatási szempontból releváns információt. A kalkuláció elvégzésével máris tisztán láthatjuk, hogy mennyi CSED, mennyi GYED és mennyi GYES bevételre számíthatunk. Emellett pedig a jogosultság időtartama is kiszámítható, ha tudjuk, hogy nagyjából mikorra várható gyermekünk születése. Lássuk be, a támogatások útvesztőjében egy ilyen irányfény nem kis segítség a jövő megtervezéséhez.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére